Toen ons kindje 4 à 5 maand was kwamen we erachter dat hij het Kiss syndroom heeft. Op advies van de therapeut zijn we naar een osteopaat gegaan en hij heeft de blokkades weggehaald. Nu is hij 4 jaar, maar wat zijn de kenmerken van het Kiss syndroom op latere leeftijd?
Kiss syndroom
In het artikel Kiss syndroom heb je kunnen lezen welke symptomen Sten toen had. Hij was 4 à 5 maand toen we naar de osteopaat zijn gegaan.
Nu zijn we 4 jaar verder en de symptomen die hij als baby had zijn verdwenen, maar wat zijn de kenmerken van het Kiss syndroom 4 jaar later?
Kenmerken Kiss syndroom
Vanaf dat je kindje 2 jaar is word er niet meer gesproken over het KISS syndroom, maar over KIDD: Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie. Dit wil zeggen dat er dan sprake is van kinderen met matige motoriekontwikkeling en leer- en gedragsproblemen.
- Je kindje wil niet kruipen, gaat vroeg staan en lopen.
- Evenwichtsproblemen
- Houd niet van knuffelen
- Veel struikelen en vallen
- Snel vermoeid
- Woede aanvallen
- Heeft veel aandacht nodig
- Onzeker en onrustig
- Vaak hoofdpijn
- Vertraagde spraakontwikkeling
- Lijkt aan weinig slaap genoeg te hebben
- Vergeet snel een opdracht
- Grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig en vertraagd
Welke kenmerken herken ik?
Het kruipen bij Sten duurde erg lang. Twee weken na zijn eerste verjaardag begon hij met kruipen. Het lopen daarna ging vrij vlot.
Evenwichtsproblemen herken ik niet, maar hij struikelt en valt wel ontzettend vaak. Het maakt niet uit hoe lang en ver we lopen, hij valt altijd. Gelukkig heb ik vaak zijn handje vast en blijft het bij struikelen.
Sten is dol op knuffelen en ligt het liefst de hele dag bij je. Gelukkig maar, want ik ben dol op knuffelen 🙂 .
Snel vermoeid kan ik niet zeggen, want hij heeft de meeste energie van allemaal, maar een woede aanval heeft hij regelmatig.
Dat hij veel aandacht nodig heeft kan ik niet zeggen, niet meer als de anderen. Alleen kan hij zich ook uitstekend vermaken. Onzeker is hij absoluut niet, maar onrustig dan weer wel.
Hij klaagt nooit over een zeer hoofd dus of hij regelmatig hoofdpijn heeft weet ik niet.
De grootste kletser
De spraakontwikkeling van Sten kwam moeilijk op gang en ik dacht dat hij nooit zou kunnen praten. Hij had zijn eigen taaltje ontwikkeld en zei met 21 maand pas zijn derde woordje: ‘oma’ . Toen hij 2 jaar was sprak hij nog steeds niet.
Nu is hij de grootste kletser van allemaal en is nooit stil. Soms is hij wel moeilijk verstaanbaar, want hij is zo druk dat hij over zijn eigen woorden struikelt. Op school is hij (van de Nederlandse kinderen) het beste qua Duitse uitspraak en kan zich goed verstaanbaar maken. Hij schakelt heel snel over van Nederlands naar Duits en dat is dus geen enkel probleem voor hem.
Weinig slaap kan ik hem heel goed in herkennen. Meestal is hij tussen 05.00 uur en 06.00 uur wakker. Nu is hij groot genoeg dat hij alleen naar beneden kan gaan en gaat dan in de speelkamer met Duplo spelen. Een half uur later ben ik beneden en speelt hij nog net zo lief. Vaak is hij ’s middags wel erg moe en heel soms valt hij dan in slaap op de bank.
Snel een opdracht vergeten: ja. Vaak denk ik dan dat hij het niet heeft gehoord of niet wil horen.
Met zijn grove motoriek is niks mis. Aan zijn fijne motoriek merk ik ook nog niks. Een potlood houd hij goed vast, tekenen en puzzelen kan hij ook en hij bouwt de mooiste dingen van Duplo en Lego. Hij zit nu nog op de Kindergarten, maar dit is natuurlijk wel iets om in de gaten te houden en dit zal zich later uitwijzen.
Wat fijn om te lezen dat hij goed meekomt op de kindergarten.
Lastig om die sypmtonen te linken aan iets. Het zijn toch ook wel gangbare kenmerken van een peuter en kleuter. Wanneer het dan echt om KIDD of KISS gaat lijkt me erg lastig inschatten.