Ik las een verhaaltje voor en gaf Deon een kus. ”Welterusten, slaap lekker”, zei ik. Hij stak zijn middelvinger op en zei: ”Kijk mama, dit is een pisvinger ”.
Schelden en vloeken
De poep en plas woordjes zijn op zich nog wel grappig, maar vanaf een jaar of 6 worden deze ‘grappige’ woorden ingeruild voor lelijke woorden. Je kindje kan beginnen met schelden en vloeken en het is zeker niet leuk om scheldwoorden uit je kindjes mond te horen komen.
Nu Deon op de Grundschule zit hoort hij van de oudere kinderen op het schoolplein woorden die hij voorheen nog helemaal niet kende. Hij heeft er ook nog geen benul van wat het betekent, maar grappig vind hij het wel.
Pisvinger
Zo stak hij opeens toen ik hem een welterusten kusje gaf zijn middelvinger naar me op. ”Kijk mama, dit is een pisvinger” (ik heb nog nóóit van het woord pisvinger gehoord). ”Wat is dat dan een pisvinger?”, vroeg ik. ”Nou dit” en stak zijn middelvinger op. ”Wat betekent dat dan?”. ”Gewoon dit”, zei hij en wéér stak hij zijn middelvinger op en lachte.
De volgende dag was ik toch wel erg nieuwsgierig van wie hij dit nu heeft geleerd en dus vroeg ik het hem. Hij heeft dit van een Nederlandse jongen (10 jaar) die bij hem op de Grundschule zit en hij zit ook op Nederlandse les.
Ik heb gezegd dat een middelvinger opsteken niet netjes is en dat het niet mag. Verder wil ik er niet te veel aandacht aan geven en hoop dat hij het niet vaker gaat gebruiken en zeker niet aan zijn broertjes laat zien.
Grof taalgebruik
Nu is ‘pisvinger’ op zich nog wel onschuldig, maar de middelvinger zeker niet. Ik weet dat er nog wel meer én ergere woorden komen en als er bepaalde woorden niet gebruikt mogen worden, vinden ze het alleen maar leuker.
Thuis gebruiken we nooit scheldwoorden, in ieder geval géén grof taalgebruik. Soms floep ik er weleens een ‘shit’ uit, maar die probeer ik te vervangen door ‘chips’ waardoor de kinderen meteen naar de keuken rennen en denken dat ze een bakje chips krijgen.
Wat is het ergste scheldwoord dat jouw kindje ooit heeft gezegd en hoe reageerde jij daarop?
Dat zijn bij ons woorden als schuttingtaal. Ik dat altijd onmiddellijk de kop ingedrukt. Mijn moeder leerde ons dat je er een vieze smaak van in de mond kreeg. En dat heb ik overgenomen. Werkte goed!