In Duitsland kennen ze geen consultatiebureau. Voor onderzoeken en inentingen gaan kinderen naar een kinderarts. Brent is nu 35 maanden en ging voor de U7a naar de kinderarts.
Geen consultatiebureau
Duitsland kent geen consultatiebureau en ook geen kraamhulp zoals in Nederland. In Duitsland is er een ‘Hebamme’ die langskomt om naar jou en je baby te kijken, kraamhulp thuis kennen ze niet. Voor onderzoeken en inentingen van je kindje ga je naar een kinderarts.
De kinderarts
Ik vind onze kinderarts erg fijn. In het begin moest ik er wel een beetje aan wennen, want in de praktijk zijn 4 kamers en hij loopt van kamer naar kamer. Het gaat bijna als een lopende band achter elkaar, maar hij neemt rustig de tijd voor je en je kan er altijd terecht.
Wanneer ik medicijnen nodig heb wordt er nooit moeilijk gedaan. In Duitsland kun je voor medicijnen namelijk niet bij een drogist terecht (zoals bv een Kruidvat). Dus als je bijvoorbeeld paracetamol of neusdruppels nodig hebt haal je ze bij een apotheek of vraag je een recept bij de kinderarts en deze kun je dan zonder betaling ophalen.
Kinder Untersuchungsheft
Kinderen gaan tot hun 15de jaar naar de kinderarts, daarna kunnen ze naar een huisarts.
Je ontvangt voor je kindje het gele boekje: ‘Kinder Untersuchungsheft‘, wat begint bij U1. Hier wordt onder andere in opgeschreven met hoeveel weken je kindje geboren is, gewicht, geslacht en hoe je kindje is geboren.
In het kleine gele boekje staat wanneer en waarvoor je kindje is geënt.
U7a
De onderzoeken gaan van U1 t/m J1. De U7a vind plaatst wanneer je kindje tussen de 34-36 maanden is.
Brent had afgelopen week zijn U7a. Bij dit onderzoek wordt je kindje onder andere gemeten, gewogen en wordt zijn hoofdomvang gemeten.
Hij is nu 98 cm en weegt ruim 13 kg. Ik heb de boekjes van de andere twee jongens erbij gehouden om te vergelijken en beide broers hadden toen dezelfde lengte als Brent nu.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: ”De lengte van je kindje berekenen ” .
Nadat zijn lengte was berekend en zijn gewicht bekend was werden er nog een paar lichamelijke onderzoekjes gedaan zoals het kijken in de oren, mond et cetera, daarna volgenden er nog twee testjes.
De eerste was een 3D kaart met daarin drie figuren. Eerst liet hij de kaart aan mij zien en daarna moest Brent de figuren aanwijzen.
Ik heb hem gevraagd of hij bijvoorbeeld een auto zag en hij wees op deze manier alles aan. De ogen screentest met speciale 2WIN camera heeft Brent voor zijn eerste verjaardag al gehad.
Bij de tweede test moest hij van een aantal houten blokjes een torentje maken en hij stapelde ze zo op elkaar. Brent is geslaagd en hoeft zich pas voor de U8 te melden vanaf 46 maanden.
Lees ook:
- Tips voor het kopen van een kindermatras .
- Kidspakket van Viata.
- De rotklusjes van het ouderschap.
- Allergietest bij kinderen: de huidpriktest