Bloemen en planten in de tuin maken het altijd erg gezellig, maar met kinderen moet je oppassen voor bepaalde planten. Er zijn er namelijk heel veel die giftig zijn en waar je kindje erg ziek van kan worden en sommige zijn zelfs dodelijk.
Giftige planten
Heel wat planten zijn giftig en dat brengt veel risico’s met zich mee. Wanneer je kindje in de ontdekkingsfase zit kan hij van alles in zijn mond gaan stoppen, maar ook wanneer je kindje ouder is kan hij uit nieuwsgierigheid gaan proeven door bijvoorbeeld besjes te gaan eten. Leer je kindje al vroeg om geen planten aan te raken en nooit de besjes op te eten.
13x Giftig
Het staat natuurlijk erg gezellig al dat groen en bloeiends in je tuin, maar het is wel verstandig om erop te letten welke bloemen en planten giftig zijn. Helaas zijn er geen kenmerken voor giftige planten en dit is slechts een kleine greep uit de lijst.
Buxus
Alle delen van de plant zijn giftig. Bij inname heb je last van je maag, darmen, braken, diarree (soms met bloed) en stuiptrekkingen. Bij contact met de bladeren kan de huid ontsteken.
Brugmansia (Engelentrompet)
Alle delen van de plant zijn giftig, maar vooral de zaden bevatten veel gif. Symptomen zijn verwijde oogpupillen, droge mond, rood gezicht, snelle hartritme, verwardheid en hallucinaties die wel vier dagen kunnen aanhouden.
Lelietje van Dalen.
De stoffen die de plant bevat hebben uitwerking op de hartspier en bloedsomloop.
Klimop
De bladeren en vooral de bessen zijn giftig. Bij grote inname kunnen er maag- darmstoornissen worden veroorzaakt.
Berenklauw
Als de huid met het sap in contact komt, wordt de huid langer dan een week erg gevoelig voor Uv-stralen. Er kunnen letsels ontstaan in de vorm van roodheid, blaasjes en zwelling. De letsels kunnen eruit zien als echte brandwonden.
Hortensia
De bladeren en bladknoppen zijn giftig en zelfs bij inname van een kleine hoeveelheid treden er spijsverteringsstoornissen op.
Hulst
De bladeren en de bessen zijn giftig. Bij inname van een grote hoeveelheid treden hevig braken, diarree en soms slaperigheid op.
Gouden regen
Eén van de giftigste planten! De hele plant, maar vooral de vruchten (deze lijken een beetje op boontjes) bevatten een giftige nicotineachtige verbinding. Eén van de eerste symptomen zijn hevig braken. Er kunnen hart en bloedvaten problemen ontstaan en daarom worden enkele uren ziekenhuisopname aangeraden. Bij een grote hoeveelheid inname treed een opwindingsfase op met verwardheid en tonisch-clonische aanval . Gevolgd door verlamming van de ademhalingsspieren en mogelijk overlijden.
Blauwe regen
Bij inname van een kleine hoeveelheid zijn de symptomen braken, misselijkheid, buikkramp, maag- en darmstoornissen. Sap in het oog kan leiden tot ernstige irritatie van het hoornvlies.
Nerium Oleander
Alle delen van de plant zijn giftig en het opeten van één blad kan bij een kind al voldoende zijn voor een ernstige vergiftiging. De klachten zijn buikpijn, braken en in sommige gevallen zelfs een vertraagde polsslag, hartkloppingen en hartzwakte.
Rododendron
Alle delen van de plant zijn giftig. De symptomen van vergiftiging treden op na 30 minuten à 2 uur en kunnen zijn; irritatie van de mond, misselijkheid, braken, buikpijn, slaperigheid, lage bloeddruk, spierzwakte, vertraagde hartslag, stuipen en coma. Dit kan 24 uur aanhouden.
Pieris Japonica
De zaden hiervan zijn erg giftig. De klachten beginnen meestal met buikpijn, duizeligheid, zweten en spierzwakte. Bij dieren kan de inname zelfs fataal zijn.
Taxus
Alle delen (m.u.v. het rode vruchtvlees van de schijnbes) zijn erg giftig. Het heeft eerst een prikkelende en daarna een verlammende werking op het hart en ademhalingsstelsel (ook voor dieren). Na inname van de zaden of naalden veroorzaakt het braken, diarree, buikkrampen, duizeligheid, hallucinaties en verwijding van de pupillen. Bij een zware vergiftiging volgen er daarna stuipen, hartritmestoornissen, daling van de bloeddruk en onregelmatige polsslag en dit kan zelfs fataal zijn.
Wil je weten welke planten nog meer giftig zijn, neem dan een kijkje in de brochure van het Antigifcentrum.
Behandeling
Het is belangrijk te weten welke bloemen en planten je in je tuin hebt staan, bewaar zo nodig de kaartjes. Heeft je kindje toch iets in zijn mond gestopt:
- Verwijder de plantenresten uit de mond en laat je kindje water drinken.
- Neem contact op met je huisarts of het Antigifcentrum (070-245 245 gratis nummer) en houd de naam van de plant bij de hand. Bij het Antigifcentrum beantwoordt een arts al je vragen 24/7.
- Bij inname van giftige planten is vaak het toedienen van actieve kool van toepassing (bijvoorbeeld bij de rododendron). Dit is een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden. Dien dit alleen toe in overleg met je huisarts of het Antigifcentrum!
Ik wist helemaal niet dat die allemaal giftig waren. We hebben thuis altijd buxus, hortensia en blauwe regen, maar nooit geweten. Toen ik bij een plantenzaak werkten moesten we ooit rotte bladeren/bloemen verwijderen en als er melkkleurig sap uit kwam, dan was dat ook giftig. Dus wanneer ik dat had gedaan moest ik goed mijn handen wassen.