Mijn jongens zijn dol op aardbeien, maar zoveel konden we er niet op en dus maakten we er aardbeienjam van. Deze jam is heel eenvoudig te maken en oh zo lekker!
Heel veel aardbeien
Aardbeien zijn één van de favoriete fruitsoorten van de jongens. Onlangs hebben wij aardbeien geplukt in Manderveen wat een groot succes was en binnen no-time waren ze op! Heel toevallig kregen wij van twee buurvrouwen een grote schaal met aardbeien (uit eigen tuin) en de dag daarop weer. Hoewel de jongens dol op aardbeien zijn, konden we hier niet tegen eten en dus maakten wij er aardbeienjam van.
Benodigdheden
Misschien denk je wel dat het maken van aardbeienjam heel veel werk is, maar niets is minder waar. Binnen een half uurtje is je zelfgemaakte jam ready to eat en ik kan je verklappen dat het de moeite waard is, want het is super lekker!
Wat heb je nodig om aardbeienjam te maken? Helemaal niet veel eigenlijk:
- Aardbeien natuurlijk
- Geleisuiker
- Citroensap. Zelf heb ik één zakje citroenpoeder toegevoegd, want sap kon ik niet vinden in de Duitse supermarkt.
- Glazen potjes om de jam in te bewaren.
Aardbeienjam maken
De aardbeien uit de tuin van de buurvrouw waren een stuk kleiner dan die wij geplukt hebben in Manderveen dus het was iets meer werk. Voor 500 gram aardbeien heb ik 350 gram geleisuiker toegevoegd.
- Was de aardbeien.
- Verwijder de kroontjes.
- Gebruik een hoge pan, want het kan best gaan spatten en die aardbeivlekken zijn niet makkelijk te verwijderen.
- Houd je niet van dikke stukken in de jam? Met een stamppotstamper heb ik de aardbeien gepureerd.
- Voeg daarbij de geleisuiker en de citroenpoeder/-sap.
- Zet de pan op middelhoog vuur en roer er langzaam in.
- Na zo’n 5 minuten heb ik het vuur iets hoger gezet.
- Begint het te schuimen zet je het vuur iets lager en laat het even pruttelen.
- Je ziet vanzelf een geleilaagje ontstaan en dat is een teken dat de aardbeienjam klaar is.
Met een juslepel heb ik de jam in de glazen potten geschonken. Zet de potten met jam zo’n 10 minuutjes op de kop (pas op het glas is heet!). Daarna zet je ze weer rechtop en laat je het afkoelen.
Lekker op brood
Omdat we zoveel aardbeien van de buurvrouw hebben gekregen, brachten de jongens ook een potje jam naar de buurvrouw. Het is heerlijk zoet en fris en naar school willen ze graag een boterham met zelfgemaakte aardbeienjam mee. Het is natuurlijk ook erg lekker op yoghurt, pannenkoeken, beschuit of om zo wat te snoepen!
Klinkt echt superlekker. Ik wilde sowieso wel een keertje aardbeienjam maken, dus ga hem gelijk opslaan. Alleen die geleisuiker even opzoeken…
oh, jammie, ik ben gek op zelfgemaakte jam, een kennis van mij doet dat altijd en krijg ik ook vaak een potje