meelwormen, krekels, lidl, insecten

Insecten eten in plaats van een boterham?

De één gruwelt ervan, de ander likt zijn vingers erbij af. Ik heb het over het eten van insecten. Mij niet gezien, maar Deon denkt daar heel anders over en dus kocht ik voor hem twee doosjes lekkere snacks bij Lidl: meelwormen en krekels. Word de broodtrommel gevuld met insecten en is de boterham passé? 

Insecten eten

Insecten eten zoals meelwormen, sprinkhanen, krekels en rupsen zijn gezond en zitten boordevol eiwitten, ijzer, vitamine B en (onverzadigde) vetten. Eet alleen niet meer dan 45 gram per keer. Dit advies komt van de NVWA en is gebaseerd op onderzoek van de EFSA (Europese voedselveiligheidsorganisatie). Insecten bevatten namelijk chitine in hun poten en skelet en dit kan klachten veroorzaken.

Je kunt ze eten als snack, in plaats van een handje nootjes, maar je kan ze ook gebruiken in een recept voor bijvoorbeeld koekjes.

Meelwormen en krekels

Vanaf 27 juni 2019 kun je bij Lidl terecht voor deze (lekkere) snack. Er zijn er van elk soort twee verschillende smaken:

  • Meelwormen garlic/ herbs en sesame/cumin
  • Krekels bbq smaak en salt/vinegar

In een doosje zit 14 gram en kost €3,99. Niet goedkoop en zeker niet om tijdens een feestje op tafel te zetten in plaats van borrelnootjes.

lidl, insecten, meelwormen, krekels

Eet smakelijk?

Van de krekels kocht ik de smaak salt/vinegar en de meelwormen sesame/cumin. Alleen al bij het zien van de beestjes moet ik al gruwelen, maar Deon was helemaal door het dolle heen en kon niet wachten om ze te proeven.

krekels, lidl

Ik vind ze er totaal niet smakelijk uit zien.

meelwormen, lidl

In het filmpje laat niet alleen Deon zien wat hij van de meelwormen en krekels vind, maar ook Sten, Brent én Nick (die net van zijn werk thuis kwam) moest even proeven. Wat de mannen ervan vinden en waar ze naar smaken zie en hoor je in het filmpje.

Meelwormen en krekels mee naar school?

Als het aan de jongens ligt nemen ze dit graag mee naar school. Heel apart dat ze ervan smullen, want zodra ze iets groens in hun eten vinden lusten ze het niet, maar de insecten gaan er als koek in. Deon kan niet kiezen welke hij lekkerder vind en raad het iedereen aan om ze te eten. Mij heeft hij niet overtuigd en geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om er één te proeven, alleen het idee al! Daarbij vind ik ze ook te duur.

De jongens mogen er met z’n drieën van smikkelen, al wil Deon ze graag voor zichzelf.

krekels, eten, gezond

 

 

Heb jij wel eens insecten gegeten en zou je ze kopen? Denk je dat jouw kindje dit zou willen eten?

 

Lees ook:

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 14 Comments
  1. Lodi schreef:

    Haha vooral dat ‘ deze heeft geen pootjes’ brr ik moet er niet aan denken hoor, vind die zonen van jou maar dapper. Mijn zus at ooit krekels in Mexico en die was er niet echt van onder de indruk en als de jongens het willen prima, als ik het maar niet hoef te proberen. pootjes of niet 😉

  2. Alexandra schreef:

    Mijn ex at in mexico sprinkhanen, mij niet gezien. Ik gruwel al bij de gedachte. Dus nee, ik eet ze niet.

  3. Nicole Orriëns schreef:

    Oh yikes! Ik wil dat een goed idee vinden maar bij het idee ga ik al over mijn nek hierachter de computer.

  4. Skincarebynaomi schreef:

    Brrrr wat smerig zeg. Ik kan niet begrijpen dat je dat met plezier eet. Hoeveel goede dingen er ook in zitten, mij zul je dat niet zien eten. Hoe is hij erachter gekomen dat hij dit wilde eten?

  5. Anke (Fanke.nl) schreef:

    Hahah, geweldig dat de kids helemaal dol zijn op de insecten! Daarentegen hoef ik ze echt niet. Geef mij maar gewoon een handjevol noten!

  6. Denise schreef:

    Ja, toen ik in Thailand woonde heb ik verschillende insecten gegeten. Niet elke dag hoor, maar wel geprobeerd. Het ziet er viezer en enger uit dan het is. Het smaakt eigenlijk best verrassend ‘normaal’. Het is lekker knapperig, net als een chipje. Alleen hoef ik er dan niet de hele zak van. 😉

  7. Wanda schreef:

    Eh nee, ik denk dat ik even pas in dit geval. Grappig dat je kinderen er zo gek op zijn en dat het zelfs mee willen nemen naar school als tussendoor snack.

  8. Mandy schreef:

    Aaah nee! Ik krijg er echt de kriebels van, mij echt niet gezien.

  9. Dhini schreef:

    Het ziet er inderdaad niet smakelijk uit. Ik weet het niet zeker maar ik dacht dat ik ooit insecten gegeten toen ik klein was. In mijn land in de warme temperatuur kwamen er heel vliegers (geen idee de naam en ik vind het niet leuk, veel te veel) naar de lampje maar hun vleugels eraf snel dan gevallen en wij hebben ze gebakken en opgegeten. Het smaakt dat weet ik niet meer. Geen idee tegenwoordig nu in mijn stad. Vroeger was ook al minder te zien.

  10. Lori schreef:

    Oh haha meen je. Ik zou het ook wel 1x kopen om te proberen maar brr het idee alleen al 😡

  11. Er zitten ook nadelen en grote gezondheidsrisico’s aan het consumeren van gekweekte insecten, insectenmeel of insectenpoeder dat nu wordt verwerkt in een grote verscheidenheid aan bewerkte voedingsproducten. Enkele van de nadelen en risico’s zijn:

    * In insecten zit de stof chitine, die een beetje giftig is en niet door onze darmen kan worden verwerkt. Chitine is een harde polysacharide (polymeer) in het skelet en de schilden van insecten. Van Chitine is bewezen dat het onder andere kanker kan veroorzaken en verergeren!
    * Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Mensen die hier last van hebben en niet van dit risico op de hoogte zijn, kunnen vervelende symptomen of zelfs een allergische shock of -aanval krijgen.
    * De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd en worden gevoed met inferieur voedsel (hoe goedkoper hoe beter) waar hormoonverstoorders en gifstoffen in kunnen zitten.
    * Door intensieve kweek kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij intensieve veehouderij: zoals ziekten en mestoverschot. Mogelijk kunnen ze nieuwe onbekende ziekten met zich mee brengen.
    * Er zit in sommige soorten insecten meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is.
    * Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste insecten parasieten met zich meedragen en na het verwerken tot humane voeding deze parasieten op mensen en dieren kunnen overbrengen. Deze parasieten vormen een serieuze bedreiging voor zowel mensen. De gastheer wordt geïnfecteerd door de opname van oöcyten, en de infectie uit zich voornamelijk in gastro-intestinale symptomen (waterige diarree). Daarnaast kunnen de parasieten diverse ziekten en chronische gezondheidsklachten veroorzaken.
    * In verwerkte insecten zitten tannines, die onoplosbare complexen vormen met eiwitten en hun biologische beschikbaarheid verminderen.
    * In insecten zitten ook fytaten en oxalaten, die de opname van mineralen als calcium, zink, mangaan, ijzer en magnesium verminderen. Daarnaast verstoren saponinen de vertering van eiwitten, verminderen zij de absorptie van vitaminen en mineralen en worden zij in verband gebracht met hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte).
    * Alkaloïden, aanwezig in talrijke geleedpotigen, zijn boven een bepaalde dosis giftig voor de consument, en ook cryptotoxische insecten zijn riskant. Hun consumptie moet worden vermeden omdat zij steroïde hormonen bevatten zoals testosteron, dat in sommige kevers aanwezig is. Regelmatige consumptie van deze insecten kan leiden tot groeiachterstand, hypofertiliteit, vermannelijking bij vrouwen, oedeem, geelzucht en leverkanker, zo blijkt uit een studie.
    * Krekelmeel zet mogelijk aan tot overconsumptie en overgewicht. Want 100 gram krekeleiwit is namelijk meer dan 500 Kcal.

    Meer informatie over de nadelen en gezondheidsrisico’s van insecten eten, staat in dit artikel: https://she.health/wat-zijn-de-risicos-van-insecten-in-je-eten/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.