LEGO is bij kinderen én volwassenen een grote hit. Dit educatieve, duurzame speelgoed kent veel voordelen, maar er zitten ook nadelen aan deze bouwsteentjes. Daarnaast zijn er veel leuke weetjes die jij als LEGO fanaat zeker wilt weten!
Lego is goed voor de ontwikkeling
LEGO is ontzettend leuk om mee te spelen én het is goed voor de ontwikkeling van je kindje:
- Fijne motoriek
- Concentratievermogen
- Doorzettingsvermogen
- Stimuleert de creativiteit
- Leren problemen zelf op te lossen
- Goed voor het ruimtelijk inzicht
Kortom, dit educatieve, tijdloze speelgoed heeft veel voordelen. Deon begon al met de leeftijd van 5 jaar zelfstandig te bouwen met LEGO en nu bouwt hij nog steeds en ook vaak met zijn eigen fantasie. Het is duurzaam speelgoed en zowel voor jongens als meisjes.
Nadelen
Elk voordeel heeft zijn nadeel en alhoewel je het misschien niet zou denken heeft LEGO ook nadelen. Ik heb ze namelijk zelf ondervonden 😉 :
Overal LEGO
Heel leuk dat bouwen met die bouwsteentjes en andere kleine friemeldingetjes maar je vind de ze werkelijk overal in huis! Ik weet zeker dat er al heel wat in de stofzuiger is beland waar we een heel huis mee kunnen bouwen.
Pijn
Het is dan ook verstandig om niet met blote voeten door het huis te lopen, want dan loop je het risico dat je er met je voet op kunt gaan staan. Gelukkig hebben de jongens deze ervaring ook zelf ondervonden en erg prettig vonden ze het niet.
Gevaarlijk
Die rondslingerende bouwsteentjes zijn (vooral als er kleine kinderen in huis zijn) levensgevaarlijk. Zo is niet alleen Brent toen hij een paar maand oud was bijna gestikt, maar ik laatst ook!
Zo wilde ik een slokje water uit mijn flesje drinken, draaide de dop eraf en nam een grote slok. Het voordeel van mij is dat ik nooit meteen iets doorslik, maar altijd eerst in mijn mond houd en meestal ook nog eerst kauw (ik heb wel meer van die rare tikken). Ik spuugde het meteen terug, want ik voelde een hard balletje of iets in mijn mond. Ik schrok toen ik zag wat erin zat, namelijk een hoofdje van een LEGO poppetje en hij lachte nog smerig ook!
Eigenlijk dacht ik dat dit een streek van Sten was, maar het was Deon die het in mijn waterflesje had gedaan. Hij was zich natuurlijk van geen kwaad bewust en wilde alleen maar het hoofdje laten weken, omdat er iets vies op zat. Heb hem wel verteld dit nooit meer te doen.
Ruimte te kort
We kunnen bijna wel een museum beginnen met al dat LEGO hier in huis. Het probleem is dat ik niet meer weet waar we al die mooie bouwwerken moeten laten. Er mag wel een speciale kamer ingericht worden om alles uit te stallen, want als je iets moois hebt gebouwd wil je dat natuurlijk wel heel laten en er naar kunnen kijken. Daar mogen natuurlijk geen kleine broertjes komen, want die halen alles weer uit elkaar.
Leuke weetjes over deze bouwsteentjes
Ik denk niet dat we er ooit genoeg van kunnen krijgen en daarom hier nog een paar leuke weetjes:
- LEGO is een Deense speelgoedfabrikant.
- De bedenker is Ole Kirk Christiansen (overleden in 1958). Hij was timmerman en begon met het maken van houten meubels. Vanaf 1932 begon hij zich te verdiepen in het maken van houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik.
- Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder en gebruikte Ole Kirk dit materiaal ook voor zijn speelgoed.
- Het is de grootste speelgoedfabrikant van Europa en de tweede grootste van de wereld (na Mattel).
- De naam LEGO is afgeleid van de Deense woorden LEg GOdt wat speel goed betekent.
- De eerste slagzin van LEGO was Det bedste er ikke for godt (Het beste is niet goed genoeg).
- In 1966 werd één van de succesvolste series gelanceerd: het LEGO-treinsysteem met een motor die draaide op een batterij.
- Duplo kwam in 1969 voor het eerst op de markt.
- Van 5 tot 9 september 2012 werd in Praag de hoogste LEGO-toren ter wereld gebouwd. Deze had een hoogte van wel 32,5 meter!
- Op 28 januari 2008 vierde LEGO zijn 50ste verjaardag.
- Wereldwijd staan er meerdere fabrieken (6) waar LEGO wordt geproduceerd. Gezamelijk produceren ze ongeveer 20 miljard bouwsteentjes per jaar.
- Het assortiment bestaat uit ongeveer 2200 verschillende stenen in 55 verschillende kleuren.
- Alle stenen die vanaf 1958 zijn gemaakt tot op heden moeten op elkaar passen. Ongeacht welk jaartal of fabriek waar de bouwsteentjes vandaan komen.
In Oberhausen kun je naar LEGOLAND Discovery Centre voor nóg meer LEGO plezier!