Zoutdeeg werkt net als klei, maar het voordeel van zoutdeeg is dat je die leuke creaties jaren kan bewaren. Lees hier het eenvoudige recept en ga aan de slag om die leuke knutsels te maken!
Recept zoutdeeg
Zoutdeeg maak je heel eenvoudig zelf en de ingrediënten die je hiervoor nodig hebt heb je vast wel in huis. Het is super snel gemaakt en je kindje kan er alles van maken wat hij maar wil.
Benodigdheden
- Eén beker zout
- Twee bekers bloem
- Eén beker water
- Theelepel olie
Meng het bloem met zout
Meng in een grote kom het zout en het bloem en voeg daarbij een theelepel olie. De olie zorgt ervoor dat het makkelijk te kneden is en niet snel gaat scheuren wanneer het is gedroogd.
Nadat je alles gemengd hebt, voeg je er beetje bij beetje het water toe. Blijf kneden totdat de klei goed aanvoelt, want de klei moet niet plakkerig zijn. Voelt het plakkerig aan en blijft het steeds aan je vingers zitten, voeg er dan een beetje meel bij. Voelt het deeg aan als klei? Dan is je zoutdeeg klaar.
Kleien met zoutdeeg
Nu kun je er alles mee maken wat je maar wilt. Zoals deze mobiel van droogbloemen bijvoorbeeld. Wij hebben deze met zelfhardende klei gemaakt, maar met zoutdeeg is dit ook heel goed te doen. De mobiel laat je dan aan de lucht drogen zodat de bloemen hun kleur behouden.
Wij hebben een beetje meel op het tafelkleed gestrooid zodat het niet aan het kleed blijft plakken en dat werkt een stuk fijner. Naast een mobiel zijn er nog tal van andere mogelijkheden die je kunt maken zoals bijvoorbeeld een pennenhouder of sieradendoosje. De jongens maakten grappige dieren waar we kaarthouders van hebben gemaakt. Ook erg leuk als Moederdag cadeau of voor oma en opa een leuk aandenken te maken.
De kaarthouders hebben we met chenille draad aan de achterkant met een lijmpistool vastgeplakt. Super leuk resultaat!
In de oven of laten drogen
Je kunt je creaties aan de lucht laten drogen en afhankelijk van de dikte kan het wel even (een dag of langer) duren voordat het hard is. Wij hebben niet zoveel geduld en hebben het zoutdeeg in de oven gedaan. Echter hoeft het helemaal niet lang. Wij hebben de oven voorverwarmd op 100 graden en het 20 minuutjes in de oven gestopt. Zelf even in de gaten houden en je kunt wel zien of het klaar is of dat het nog even in de oven moet blijven.
Als je creaties afgekoeld en hard zijn kun je het verven en eventueel aflakken met een vernis.
Tips
- Voeg er een paar druppels eetbare kleurstof bij om het zoutdeeg een kleurtje te geven.
- Heb je nog zoutdeeg over? Bewaar het dan in een afgesloten verpakking of vershoudfolie in de koelkast. Dan is het een paar dagen houdbaar.
ooo jaaa!! zoutdeeg ! ik was vergeten hoe leuk dat was ! Veel gedaan vroeger met de kids
Dat doet me denken aan vroeger, met mijn moeder maakte we er altijd kransen van.