boxspring, ledikant

Kies je voor een boxspring of ledikant voor je tiener?

Voor elke leeftijd zijn er bedden, van pasgeboren baby’s tot puberende tieners. Er is ontzettend veel keuze in soorten bedden of boxsprings en dat kan de keuze soms wel lastig maken. Is jouw tiener toe aan een ander bed, maar vind je het kiezen nogal lastig? In dit artikel leggen wij je precies uit wat de verschillen zijn tussen een ledikant (bed) en een boxspring zodat de keuze een stuk makkelijker word voor jouw tiener.

Een ledikant of boxspring?

Wanneer je kind toe is aan een eenpersoonsbed, is per kind verschillend. Je voelt zelf het beste aan wanneer jouw kind klaar is om de stap naar een groter bed te maken. Tieners willen vaak geen ‘kinder’ bed meer en zijn toe aan een groter bed, maar kies je voor een ledikant of een boxspring?

Welke afmeting voor een tiener bed?

Een eenpersoonsbed is 90×200 cm, wat een prima maat is voor kinderen. Echter vinden tieners het vaak fijner om een iets ruimer bed te hebben zodat ze wat weer slaapruimte hebben. Het ligt er natuurlijk wel aan welke maat bed er in de slaapkamer past. Heb je niet zoveel ruimte in de slaapkamer dan kun je kiezen voor een bed van 120×200 cm. In bedden is er in deze afmeting iets meer keuze dan wanneer je zou kiezen voor een boxspring. De meeste boxsprings beginnen bij 140×200 cm. Denk bij de aanschaf van een nieuw bed ook aan een dekbed. Schaf bij een bed met de afmeting van 140×200 cm een dekbed aan met de afmeting 200x220cm. Ook hierin zijn weer verschillende soorten materialen dekbedden.

Het verschil tussen een boxspring en ledikant

Een ledikant (bed) is alleen het frame. Houd er dus rekening mee dat er nog een lattenbodem én matras bijkomen. Heel belangrijk is dat je op de lattenbodem een matrasbeschermer legt voor een langere levensduur van je matras. Dit zorgt tevens ook voor een goede ventilatie en houd de matras op zijn plek en kan dus niet gaan schuiven.

ledikant, boxspring, tiener

De boxspring word steeds populairder en is ook echt een plaatje in de slaapkamer! Wanneer je kiest voor een boxspring, kies je voor een  complete set wat bestaat uit een box, matras en eventueel een topper. Een topper word gebruikt wanneer je kiest voor een gestoffeerd matras, echter kun je ook een niet gestoffeerd matras kiezen waarbij een topper niet nodig is.

De keuze van boxsprings zijn oneindig. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten stoffen, kleuren, soort pootje, met of zonder hoofdbord, wel of geen voetenbord en het materiaal van de topper. Het is daarom ook erg belangrijk dat wanneer je je keuze hebt gemaakt, je gaat proefliggen bij een beddenspecialist zodat je precies weet welk soort matras er bij je past. Er zijn namelijk verschillende soorten hardheden qua matrassen en verschillende materialen toppers.

boxspring, tiener

De voor- en nadelen van een ledikant

Voordelen

  • De matras ligt in een bedbak. Zo blijft de matras op zijn plek en kan niet gaan schuiven.
  • Eenvoudig te reinigen, omdat het bed geen stoffen bodem heeft.
  • Minder massieve uitstraling dan een boxspring.
  • In veel verschillende maten verkrijgbaar.
  • Losse onderdelen zijn makkelijk te vervangen.

Nadelen

  • Geen.

De voor- en nadelen van een boxspring

Voordelen

  • Je schaft een complete set aan.
  • Hogere instap wat het in- en uitstappen makkelijker maakt.
  • Helemaal zelf samen te stellen naar jouw persoonlijke wensen.
  • Is geschikt voor alle soorten matrassen.
  • Makkelijker opmaken wanneer je kiest voor een boxspring met topper, want je hoeft alleen de topper op te maken wat een stuk lichter is dan een matras.
  • Uit te breiden met verschillende accessoires wat voor extra luxe zorgt.

Nadelen

  • De matras ligt er los op en kan zo eerder gaan schuiven dan wanneer de matras in een bedbak ligt. Er zijn immers geen zijschotten bij een boxspring.
  • Lastiger te onderhouden door de stoffen bekleding. Echter kun je ook kiezen voor skai of lederen bekleding, maar dit is wel hoger in prijs.
  • Het hoofdbord is het grootste onderdeel van een boxspring. Meet van te voren dus goed op of het hoofdbord via de trap naar boven kan en of er in de slaapkamer genoeg ruimte is. Heb je bijvoorbeeld een schuine wand, dan zou je ervoor  kunnen kiezen om het hoofdbord achterwege te laten.

Wat kies jij voor jouw tiener?

Bij het aanschaffen van een nieuw bed komt heel wat kijken en er zijn dus een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Belangrijk is dat je altijd gaat proefliggen om zo te bepalen welk soort matras het beste bij je past. Zo voorkom je eventuele klachten zoals nek- en rugpijn.

 

 

Kies jij voor een boxspring of ledikant?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
  1. Claire schreef:

    Onze kleintjes zijn 2,5 en 9 maanden oud. De jongste slaapt in een ledikant en de oudste in een speciaal peuterbed. Ik kan mij voorstellen dat wanneer ze tieners zijn, we een boxspring voor ze kopen.

  2. Linda schrijft 't op schreef:

    Twee tieners hebben een gewoon bed, de middelste een boxspring.

  3. nicole orriens schreef:

    Op dit moment kies ik meestal voor een gewoon bed, hoewel ik ook zeker wel de voordelen van een boxspring zien. Ik vind ze alleen wat massief ogen.

  4. De slaapkamer van onze oudste is niet bijster groot. Daarom kozen we in eerste instantie voor een hoogslaper, later voor een gewoon eenpersoonsbed. Hoewel een boxspring mooi is, past hij helaas niet.

  5. Rory schreef:

    Mijn dochter is 10 en slaapt sinds 2 jaar (uit mijn hoofd) in een eenpersoonsbed. Zo’n fijne van de Zweedse gigant. Ik heb gekozen voor een hogere instap en een hoofdeind (zit vast aan het bed). Een boxspring had ik nog niet eens overwogen. Waarschijnlijk ook door de kosten. Haar kamer is ook relatief klein dus dit is een goede oplossing (de maat bedoel ik, 90 x 200 m).

  6. nicole orriens schreef:

    Als ik het zo lees lijkt een ledikant me toch nog net wat fijner en praktischer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.