kind bang voor honden, angst

Mijn kind is bang voor honden, hoe los ik dat op?

Is jouw kind bang voor honden? Je bent zeker niet de enige ouder die hiermee te maken heeft! Het kan behoorlijk stressvol zijn als je kleintje in paniek raakt bij het zien van een hond, vooral omdat honden overal lijken te zijn. Maar geen zorgen, er zijn manieren om die angst te verminderen. Misschien wordt je kind niet de grootste hondenfan, maar samen kunnen jullie stap voor stap leren omgaan met die angst. Hoe? Daar gaan we het nu over hebben.

Waarom zijn honden nou zo eng?

Laten we even eerlijk zijn: honden kunnen soms best intimiderend overkomen. Ze zijn vaak groter dan je kind, ze kunnen luid blaffen en enthousiast naar je toe rennen. Als volwassene weet je dat de meeste honden hartstikke lief zijn en alleen maar willen spelen, maar voor een kind kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Het is goed om te onthouden dat de angst van je kind echt is. Of jij nu dol bent op honden of niet, voor jouw kind voelt het als een serieuze bedreiging. Het eerste wat je kunt doen, is die angst erkennen en er niet overheen stappen met: “Ach, stel je niet zo aan.” Want eerlijk is eerlijk, dat helpt helemaal niemand.

De eerste stap

Allereerst, wees geduldig. Angst verdwijnt niet zomaar door erover te praten. Stel je voor dat iemand jou ineens vraagt om in een kamer vol spinnen te zitten (of iets anders waar je van
gruwelt). Je zou ook liever wegrennen, toch? Probeer je daarom in te leven in de gevoelens van je kind. Luister naar wat je kind zegt en vraag door: “Waar ben je precies bang voor? Is het de grootte van de hond, het blaffen of iets anders?” Op die manier krijg je een beter beeld van wat er speelt en kun je gericht helpen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het is superbelangrijk om je kind niet te dwingen om in één keer een hond te aaien of te knuffelen. Begin klein. Misschien kunnen jullie samen wat filmpjes van schattige puppy’s kijken
op YouTube. Gewoon thuis, vanuit de veilige omgeving van de bank. Het zien van rustige en speelse honden kan de eerste stap zijn naar het overwinnen van die angst. De volgende stap kan zijn om van een afstandje naar honden te kijken, bijvoorbeeld in het park. Laat je kind zelf bepalen hoe dichtbij ze willen komen. Heb geduld en forceer niets. Iedere stap in de goede richting is een overwinning!

angst, honden

Zoek naar een rustige hond

Ken je iemand met een superlieve, rustige hond? Misschien een hond die niet meteen begint te blaffen of springen als er iemand binnenkomt? Vaak werkt een kleine hond hierbij ook goed
(geen chihuahua, want die stoppen niet met blaffen). Dit kan een perfecte manier zijn om je kind op een veilige manier aan honden te laten wennen. Laat je kind kennismaken met deze ‘vriendelijke’ hond, maar blijf alert op de signalen van je kind. Begin met gewoon in dezelfde ruimte zijn en bouw dat rustig op. Zorg dat je kind leert dat niet elke hond hetzelfde is. Sommige honden zijn inderdaad energiek en luidruchtig, maar er zijn er ook die rustig en zachtaardig zijn. Deze ervaring kan helpen om je kind te laten zien dat honden niet per se eng hoeven te zijn.

kind bang voor honden, angst

Beloon dappere momenten

Als je kind kleine stapjes zet om zijn of haar angst te overwinnen, moedig dat dan aan! Zelfs als het zoiets kleins is als vijf seconden naar een hond durven kijken, geef een compliment: “Wat goed dat je zo dapper was! Ik ben trots op je.” Dit helpt je kind om zelfvertrouwen op te bouwen en te zien dat het geen enorme taak hoeft te zijn om een beetje dapper te zijn. Misschien blijft je kind de voorkeur geven aan poes als huisdier, maar probeer hem tenminste bij te brengen dat honden geen gevaar zijn.

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.