Japandi

Ontspannen koken in de Japandi keuken

Wil jij lekker relaxed in de keuken staan, omgeven door natuurlijke materialen, een overzichtelijke inrichting en een ontspannen sfeer? Dan is de Japandi keuken echt iets voor jou. In deze keukenstijl heeft alles zijn eigen plek, heb je eindeloos veel mogelijkheden voor de inrichting en hoeft niets helemaal perfect te zijn. In een Japandi keuken kun jij je helemaal concentreren op het maken van een voedzame maaltijd, een lekkere lunch of het samenstellen van een gezonde snack.

Wat is Japandi

De Japandi stijl is een combinatie van Japans minimalisme en Scandinavisch design. Wat betreft interieurs hebben Scandinavië en Japan namelijk veel gemeen. Het gebruik van natuurlijke materialen bijvoorbeeld, de voorliefde voor lichte kleuren en een minimalistische inrichting. De Scandinavische ‘hygge’ geeft een knusse sfeer die vooral in de koude wintermaanden met weinig zonlicht de warmte binnen haalt. In de Japanse stijl staan natuurlijkheid en organische vormen centraal, en mag je zien dat een object of materiaal niet perfect is. Een noest in het hout, barstjes in aardewerk, een deukje in een kast. Het laat zien dat iets al een leven achter de rug heeft.

Beide stijlen samen creëren een strakke en sfeervolle woonstijl waar rust en reinheid centraal staan.

De basis van een Japandi keuken

Lichte kleuren

De Japandi keukenstijl is gericht op het natuurlijke. Dit betekent dat er vooral lichte, natuurlijke kleuren gebruikt worden. Crème wit, lichtgrijs en eierschaal bijvoorbeeld. Maar ook zacht oker, lichtbruin en pastelgroen kunnen prima.

Minimalisme

Rust en eenvoud in de keuken bereik je door deze minimalistisch in te richten. Keukenapparatuur laat je inbouwen of zet je weg achter deurtjes, er staat niet veel op het aanrechtblad en in de keuken staat niet meer dan je werkelijk nodig hebt. Dit houdt de keuken ruimtelijk en overzichtelijk, en daarmee rustig.

De wabi sabi keuken is dus een functionele keuken, maar dat wil niet zeggen dat alles in de keuken een praktisch doel heeft. Iets kan ook een esthetisch doel hebben. Accessoires die kleur en contrast in de keuken brengen bijvoorbeeld, een bos bloemen of een mooi vormgegeven waterkoker.

Natuurlijke materialen

Natuur voert de boventoon in de Japandi keukenstijl. Gebruik dus zo veel mogelijk natuurlijke materialen, zoals een natuurstenen aanrechtblad, hout(look)kastdeurtjes en laminaat of plavuizen. Ook planten en (droog)bloemen doen het goed in de Japandi keuken.

Japandi keuken

 

Organische vormen

Geen strakke, rechte hoeken, maar organische vormen zie je veel terug in de Japandi stijl. Afgeronde hoeken, een ronde of ovale keukentafel, een bolle vaas, mooie patronen in het hout. Deze vormen halen de natuur meer naar binnen en versterken het gevoel dat niet alles perfect en strak hoeft te zijn.

Werken met contrast

In kleuren kies je vooral dezelfde tinten, in het materiaalgebruik doe je juist het tegenovergestelde. Verschillende materialen combineren zorgt voor een speels effect. Linnenlook gordijnen op een houten kozijn bijvoorbeeld, of een houten baan op een betonnen muur.

Wil je toch wat spelen met kleur? Kies dan voor twee of drie accessoires in een contrasterende kleur. Een zwarte waterkoker tegen een witte muur bijvoorbeeld, een blauwe pollepelhouder of een rode vaas in de vensterbank.

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.