Wanneer je kindje waterpokken heeft, ontstaan er in snel tempo blaasjes, over het hele lichaam. Het ene kind heeft slechts een paar blaasjes, een ander wel tien- tot honderdtallen. Maar jeuk hebben ze eigenlijk allemaal. Daar wil je als moeder natuurlijk wat aan doen!
Waterpokken
Als moeder van een jong kindje krijg je er bijna vanzelfsprekend mee te maken: waterpokken. En gelukkig maar zou ik bijna willen zeggen, want als je kindje dit niet op jonge leeftijd krijgt, kan de ziekte op latere leeftijd voor veel grotere problemen zorgen. Waterpokken hoort erbij en is eigenlijk nooit een reden om je zorgen te maken. Wel is het erg besmettelijk en kunnen kindjes elkaar snel aansteken.
Veroorzaker
Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Het virus kan worden overgebracht door directe aanraking, maar ook via de lucht. Niet voor niets hebben vaak hele groepen kinderen ( bijvoorbeeld op een crèche ) tegelijkertijd waterpokken. En let op: nog voordat de eerste blaasjes ontstaan, is het besmettelijk. Als de blaasjes zijn ingedroogd, is het niet meer besmettelijk. Dus als je de ‘gepokte’ hoofdjes ziet, is het kwaad al geschied….
Blaasjes en rode vlekjes, dat zijn eigenlijk de symptomen. Het ene kind krijgt er honderden, bij de ander moet je zoeken en twijfel je al ouder of jouw kindje nou wel waterpokken heeft. Let dan op blaasjes tussen de haren op het hoofd. Als hier blaasjes zitten, weet je het zeker.
Ziek
Bij de meeste kindjes kan het geen kwaad. Koorts hoort er vaak bij en ze voelen zich niet lekker en zijn vaak hangerig. Maar dit is niets om je zorgen over te maken. Twijfel je toch? Bezoek dan altijd de huisarts. Probeer altijd te voorkomen dat je kindje aan de bultjes en blaasjes gaat krabben. Krabben kan namelijk littekens veroorzaken. En dat voorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Knip daarom altijd de nageltjes kort. Dit verkleint de kans op littekens. De korstjes zijn vaak binnen 10 dagen weer weg. Vaak is jouw kindje binnen 10 dagen ook weer helemaal de oude.
Zwanger?
Tijdens de zwangerschap kan waterpokken leiden tot complicaties. Denk bijvoorbeeld aan longontsteking. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe groter de kans op complicaties. Voor het ongeboren kind kunnen ook complicaties optreden. Zo neemt de kans op vroeggeboorte toe. Ben jij zwanger en denk je besmet te zijn met waterpokken? Neem dan altijd contact op met de huisarts.
Behandeling
Er bestaat geen medicijn tegen waterpokken. Ook kan je het proces niet versnellen. Het is gewoon accepteren en uitzitten. Je kindje mag gewoon in bad of douchen en soms werkt dit zelfs kalmerend. Na het badderen kan je beter deppen in plaats van afdrogen. Verder zijn er wel wat hulpmiddelen om de jeuk te verminderen en de huid wat te verzachten. Denk aan bijvoorbeeld Waterpokken Lotion van Dr. Leenarts.
Auteur: Sofie van der Meer, schrijfster i.o.v. Dr. Leenarts
Lees ook:
Sem heeft al wel waterpokken gehad. Demi helaas nog niet. Laatst had haar vriendinnetje het wel en stiekem hoopte we dat het over zou slaan, want eenmaal gehad ben je er maar mooi vanaf, maar dit is niet gebeurd.
Niet dat we willen dat ons kind ziek is, maar wel dat ze het achter de rug heeft.
Ja ik snap t dan kan ze het maar beter gehad hebben. Best gek dan toch dat ze het niet heeft gekregen aangezien het heel besmettelijk is….