klokkijken, klok, leren

Vanaf welke leeftijd leer je je kindje klokkijken?

Klokkijken is niet voor alle kinderen even makkelijk om te leren. Wij zijn onlangs begonnen met het oefenen en maakten zelf een klok om zo spelenderwijs te oefenen.

Welke leeftijd klokkijken

Vanaf 6 jaar kunnen de meeste kinderen de dagen van de week, dagdelen, seizoenen en maanden in de goede volgorde benoemen. Met deze leeftijd kun je ook beginnen met het leren klokkijken. Ook bij Sten ben ik al een tijdje bezig. Zo weet hij bijvoorbeeld dat als de grote wijzer op de 12 staat en de kleine wijzer op de 7 hij dan naar bed moet.

Voor sommige kinderen is leren klokkijken erg moeilijk en dan kan ik mijzelf als goed voorbeeld nemen. Ik snapte er werkelijk helemaal niks van en het duurde bij mij ook erg lang voordat ik het klokkijken doorhad. Bij Deon (7 jaar) ben ik onlangs begonnen met leren klokkijken en kocht voor hem een horloge. Heel handig voor als hij buiten aan het spelen of bij een vriendje is. Als je niet kan klokkijken heb je natuurlijk niks aan een horloge en dus zijn we begonnen met oefenen.

Analoge of digitale klok?

Het leren klokkijken gaat een stuk makkelijker met een analoge klok. Bij een digitale klok word het ingewikkelder, omdat deze doortelt na 12 uur en bij de minuten word het nóg moeilijker. Daarom is het leren klokkijken met een analoge klok een stuk eenvoudiger.

Maak je eigen klok

Om te leren klokkijken is het maken van je eigen klok extra leuk. Het leren word zo op spelenderwijs gedaan.

Benodigdheden

  • Karton
  • Gekleurd papier
  • Splitpen
  • Schaar
  • Lijm

Klok maken

  • Knip een grote cirkel op een stuk karton uit. Ik heb hiervoor een dinerbord gepakt en overgetrokken.
  • Voor de wijzers teken je twee pijlen op een stuk karton. Kleur de wijzers in of beplak ze met gekleurd papier.
  • Schrijf de cijfers erop.

klok

  • Nu kun je de klok gaan versieren. Plak er een vel papier op of teken en kleur hem in.
  • Let erop dat je het niet te druk maakt, anders word het te onoverzichtelijk. Het is ook verstandig als je de klok versiert je hiervoor dun papier gebruikt zodat de wijzers makkelijk rond kunnen draaien (anders teken erop).

klokkijken,

  • Maak de wijzers aan elkaar vast met een splitpen en prik de wijzers dan in het midden van de klok.

klokkijken

klokkijken, klok, wijzers

Oefenen

Nu de klok klaar is kun je gaan oefenen.

  • Leg het verschil uit tussen de kleine en grote wijzer.
  • Wij doen eerst de hele en halve uren en daarna leren we kwart voor en kwart over. Hij heeft het aardig snel door en ik vraag hem ook vaak hoe laat het is.

Als hij het klokkijken goed doorheeft kun je beginnen om tussen de cijfers streepjes/puntjes te zetten voor de minuten.

 

Met welke leeftijd kon jouw kindje klokkijken? En wanneer kreeg hij/zij een horloge?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
  1. rachel schreef:

    hier waren ze 3 toen wij er mee begonnen en met met 4 jaar konden ze al redelijk klok kijken!! een horloge kregen ze pas op hun 5e

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Zo erg, maar ik kan me dat dus totaal niet meer herinneren wanneer mijn kinderen klok konden kijken… Dat is weer zo’n mijlpaal die ik had moeten noteren!

  3. Linda Meester schreef:

    Vrijdag as. heeft dochterlief van 7 in groep 4 de laatste kans om haar klokkijk-diploma te halen. Hoe laat het is? De hoogste tijd dus

  4. Dhini schreef:

    Vanaf 4-5 jaar kan mijn zoon de digitale klok naast ons de bed zeggen. Hij maakt ons wakker en zei “wakker worden! het is al 6 uur dobbelpunt 05 enzovoort.

  5. Cynthia schreef:

    Onze dochter van 3 leggen we wel het één en ander over de klok uit, zoals ‘Als de grote wijzer op de 7 staat, gaan we naar de Peuterschool’. Maar echt klokkijken, dat komt wel later. Ik vind het een creatieve manier om zelf een klok te maken en het zo bespreekbaar te maken. Daar houd ik wel van! Leuke blog!

  6. Wat een goed idee om het klokkijken te stimuleren met een zelfgemaakte klok. Leuk om hier alvast wat over te lezen.

  7. Elles schreef:

    Ik heb geen idee wanneer ik leerde klokkijken. Wel weet ik dat ik er snel bij was!
    Liefs,
    Elles

  8. Emma schreef:

    Bedankt voor de interessante informatie over klokkijken. Onze oudste is 5 jaar, dus binnenkort kunnen wij ook beginnen met leren klokkijken. Wat een leuke manier om spelenderwijs te oefenen, het maken van een eigen klok. Onze zoon is gefascineerd door de klok van oma, een koekoeksklok. Deze klok doet het niet zo goed meer, dus we laten binnenkort de klok repareren zodat we hiermee kunnen oefenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.