Een bijenwasdoek is een herbruikbaar plasticvrij alternatief voor vershoud- en aluminiumfolie en zijn dus erg milieuvriendelijk. Je gebruikt de doek om je voedsel te verpakken, bewaren én vers te houden. Je kunt ze heel eenvoudig zelf maken met een mengsel van bijenwas en jojoba olie in allerlei verschillende maten en leuke printjes.
Wat is een bijenwasdoek?
Bijenwasdoeken (Beewraps) zijn doeken waar het bijenwas volledig is ingetrokken. Dit zorgt ervoor dat de poriën van de doeken volledig zijn gesloten en zo kan er geen lucht of bacteriën bij het etenswaar komen. Je gebruikt het om je voedsel te verpakken of om bijvoorbeeld schaaltjes, bekers en kommen af te dekken en is een uitstekend alternatief voor plastic.
Je kunt bijenwasdoeken kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken en dat is natuurlijk nog leuker. Zo kun je zelf je formaat bepalen met verschillende printjes. De doeken zijn erg milieuvriendelijk, hip en en dé oplossing om je voedsel plasticvrij te bewaren.
Ik zag de bijenwasdoek bij onze B&B. Op de ontbijttafel stond een kan met verse jus en daar zat een bijenwas doek omheen gevouwen. Ideaal zodat er geen vliegjes in de kan komen en zo kun je de kan afgesloten in de koelkast bewaren. De doek heeft ze zelf gemaakt en dat vond ik zo leuk dat ik het zelf ook wilde proberen.
Wist je dat je van bijenwas ook heel eenvoudig zelf lippenbalsem kan maken?
Voordelen van een bijenwasdoek
- Bijenwasdoeken kun je wel 10 maanden gebruiken. Is de bijenwas eruit? (hij voelt slap en dun aan). Dan kun je de handelingen weer opnieuw doen en is je bijenwasdoek weer klaar voor gebruik.
- Milieuvriendelijk.
- Duurzaam.
- Herbruikbaar.
- Bijenwas is bacterie- en schimmelwerend.
- Eenvoudig te reinigen door de doek onder koud of lauw water te spoelen eventueel met een beetje afwasmiddel. Let op: niet met warm water.
- Ideaal om er je brood, groente, fruit of kaas in te bewaren én vers te houden.
- Door de warmte van je handen word de bijenwasdoek soepeler en vormt het zich om het verpakkende product. Dit zorgt ervoor dat het goed is afgesloten.
Benodigdheden
- Katoenen stof.
- Jojoba olie.
- Pure bijenwas (een blok of pastilles).
- Kwast.
De jojoba olie kocht ik bij de DA drogist en betaalde voor een flesje ongeveer € 17,-. Er zit 200 ml in en hier kun je best lang mee. De bijenwas was iets lastiger om aan te komen en na zoeken en zoeken in verschillende winkels heb ik de bijenwas online bij een imker besteld. Voor 100 gram betaalde ik € 5,99. Ik had nog een restje katoenen stof in de kelder liggen en heb een leuk luipaardstofje gescoord bij een kringloop.
Zo maak je zelf een bijenwasdoek
Je kan een bijenwasdoek op twee verschillende manieren maken:
- In de oven.
- Met behulp van een strijkijzer.
Ik heb de bijenwasdoeken in de oven gemaakt, maar het hele huis rook wel een beetje vreemd. Geen overdreven vieze geur, maar het blijft wel een tijdje hangen.
Bijenwasdoeken maken in de oven
- Kies eerst een stof met een leuk printje. Was de stof in de wasmachine en strijk hem eventueel zodat er geen vouwen in de doek zitten.
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Knip het formaat stof uit naar wens. Leg bakpapier op de bakplaat en daarop de stof en stop het in de oven zodat de doek warm word (ongeveer een minuutje). Dit moet, want anders gaat de bijenwas stollen.
- Voor één doek heb ik ongeveer 20 gram bijenwas gebruikt. Stop dit in een glazen potje samen met 15 ml jojoba olie en verwarm het au bain marie totdat de bijenwas gesmolten is.
- Zodra de doek goed warm is, haal je het uit de oven en strijk je met een kwast het bijenwas mengsel over de hele doek. Daarna plaats je hem weer terug in de oven.
- Als de doek glanst (dit duurt en paar minuutjes) haal je de bakplaat uit de oven en draai je hem om. Pas op het is heet!
- Nu strijk je de achterkant in met de rest van de bijenwas en plaats je hem weer in de oven.
- Na ongeveer een minuut kun je doek uit de oven halen en van het bakpapier afhalen.
- Hang de doek op om goed te laten drogen. Ik heb de doeken aan een knijp kleerhanger gehangen aan een keukenkastje. Zo kan het goed uitlekken boven de bakplaat.
Het drogen duurt een paar minuten. Je voelt zelf wel aan of de doek klaar is. De bijenwasdoek voelt stevig en stug aan en is nu klaar voor gebruik. Door het gebruik word de doek vanzelf soepel en kun je er je etenswaar in bewaren. Ik vind ze ideaal voor het afdekken van schalen en verpakken van kaas en boterhammen. Nu Nick weer naar zijn werk gaat gebruik ik voor hem geen plastic zakjes meer, maar verpak ik zijn brood in een bijenwasdoek. Hij vind alleen het luipaard printje iets minder dus ga ik nog opzoek naar een ander printje.
Wat vind jij van deze bijenwasdoeken?
Ook leuk:
ik heb bet wel eens vaker voorbij zien komen en ziet er leuk uit en handig. misschien ga ik ook wel eens een poging wagen 😀
Wat een leuke creatieve tip zeg! Ben echt dol op zulke duurzame DIY’s!
Ik heb er echt iets bijgeleerd. Ik had hier dus echt nog nooit van gehoord, laat staan dat ik dat zelf zou hebben gemaakt. Ik vind het een superalternatief voor al die boterhamzakjes en huishoudfolie.
Ik heb ze eerder voorbij zien komen. Jij post ook de kosten, want daar was ik nog niet achter. En ik was te lui om het uit te zoeken…Eerlijkgezegd: ik vind het behoorlijk duur. Hoeveel doeken kan je met deze hoeveelheden bewerken?
Ja, prijzig is het wel. Hoeveel doeken weet ik niet. Kun je wel uitrekenen (als je zin hebt 😉 ) .
leuk zeg! Ik ken dit nog helemaal niet. Bedankt voor je tip en goede uitleg. Ik sla ‘m even op voor later!
Had dit nog niet eerder gezien. wel leuk om eens uit te proberen
Ik heb nog nooit van een bijenwasdoek gehoord. Maar het lijkt me erg handig en het ziet er ook nog decoratief uit.
Wat een goed idee ik heb deze doeken nog niet zelf gemaakt. Maar het is een goede oplossing om plastic tegen te gaan
Ik ken ze wel, en vind ze een erg goede uitvinding om duurzaam voedsel in te bewaren.
wow wat handig zeg..ooit kocht ik vers honing met nog zo een raat (heet dat zo) er in….toen was zo een doek van pas gekomen
Ik had hier eerder nog nooit van gehoord. Maar ik neem dan liever een bakje mee waar het eten in zit.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat grappig zeg. Voor mij werken mijn vershoudbakjes prima, dus blijf dat gebruiken
Ik was al bekend met de lunch skins en hoe leuk om nu dankzij jouw uitgebreide blogpost te hebben geleerd dat je zoiets ook zelf kan maken.