Wentelteefjes is een zoet broodgerecht. Vroeger is dit ontstaan, omdat de mensen geen voedsel wilden weggooien en zo konden ze het oude brood weer eetbaar te maken. Ik had opeens zin in wentelteefjes en ging de keuken in, maar kwam erachter dat ik geen melk had.
Wentelteefjes
Je hebt zeker melk nodig voor het maken van wentelteefjes, maar dat had ik niet meer in huis. Ik had natuurlijk naar de winkel kunnen gaan, maar ik bedacht mij dat het misschien ook wel met koffiemelk zou kunnen. De rest van de ingrediënten had ik gelukkig wel in huis:
- (Oud) brood
- Suiker
- Ei
- Kaneel
- (Koffie) melk
Oud brood
Wentelteefjes worden gemaakt van oud (wit) brood, maar wit brood hebben we (bijna) nooit in huis en eigenlijk ook geen oud brood. Het brood wat niet meer in de diepvries paste lag nu 2 dagen in de broodtrommel en dat voldeed wel aan ‘oud’ brood.
Wanneer je namelijk vers brood gebruikt vallen ze heel snel uitelkaar.
Het mengsel maken
Voor 7 sneetjes brood (zonder korst) heb ik het mengsel gemaakt.
- Klop het ei in een diep bord los
- Kaneel erbij (ik heb geen theelepel gedaan, maar lekker veel)
- 250 ml melk
Daarna heb ik het brood in het mengsel gedoopt, maar iets te lang in laten liggen met gevolg dat het veel te nat was of het brood was toch niet oud genoeg, want het viel helemaal uit elkaar. Toen even in de suiker gedipt, boter in de pan en het brood kan gebakken worden.
Omdat ik de eerste paar plakken helemaal doordrenkt had was er voor de laatste 2 sneetjes nog maar weinig mengsel over, maar deze zijn niet uit elkaar gevallen en smaakten ook nog heerlijk. Erg lekker dat de suiker ook mee gebakken is, dus extra poedersuiker was voor mij niet nodig.
Smullen
De kinderen vonden het heerlijk en likten hun vingers erbij af!
Ik weet niet waarom, maar het doet mij altijd aan gebakken banaan denken, misschien is dat er trouwens ook lekker bij? Iedereen heeft er van gesmuld en we zaten ook echt vol, want machtig zijn ze wel. Voor nog meer lekkere wentelteefjes bekijk dit boek met 33 recepten!
Liever een pannenkoek? Bekijk hier de lekkerste pannenkoek recepten.
Hoe maak jij het liefst wentelteefjes? Heb jij nog een lekkere tip/variant?
Dat is lang geleden dat we die gehad hebben. Mijn ouders maakten ze vroeger wel eens.
Tip voor het weekend ;), ze zullen het vast heerlijk vinden!
Dat is heel lang geleden dat ik dit heb gegeten! Beetje jeugdsentiment..wel lekker. Goed idee voor in het weekend
Ik vind het ook echt een weekend hap ja
Oh dat gaat er bij mij dus fout, ik heb het wel eens proberen te maken… Maar dan met versbrood. Straks dus even een brood kopen en die een paar dagen laten liggen.
Maar ook al zijn ze kapot ze smaken heerlijk!
Ze zien er lekker uit!
Dat waren ze zeker! Eet jij ze weleens?
Jammie – de kindjes hier noemen het ‘pannenkoekenboterhammen’ 🙂
Haha die kende ik nog niet 🙂
Wat een lekker recept!! Meestal eet ik het altijd met stroop, maar suiker meegebakken, lijkt me ook erg lekker
Oh met stroop klinkt ook erg lekker!
Ik kreeg om 1 uur snachts zin in wentelteefjes, maar helaas geen melk of iets in huis. Toch de koelkast doorgezocht en kon nog een kuipje cocosmelk vinden. Ook zeer goed te doen en een tevreden persoon hierzo. (Heb wel een zakje vanillesuiker toegevoed, maar volgens mij hoeft dat nog geeneens)
Oh, gelukkig heb je nog iets kunnen vinden anders was het een lange nacht geworden 😉 . Nu heb ik ook weer zin in wentelteefjes haha