Koekjes bakken kun je natuurlijk het hele jaar doen, maar in het najaar hebben wij altijd extra veel zin om te gaan bakken. De geur die vrijkomt in de keuken van de koekjes en niet kunnen wachten totdat ze klaar zijn om ze daarna lekker op te peuzelen met een beker warme chocolademelk. Het duurt nog wel eventjes voordat Sinterklaas in ons land komt, maar de pepernoten en chocoladeletters liggen al in de winkel dus waarom geen Sinterklaaskoekjes bakken?
Speculaas koekjespakket
Wij hadden het idee om gezellig samen koekjes te gaan bakken. Zo maakten we al eens egel koekjes, heerlijke speculaasballetjes, paddenstoel cakejes en meer lekkers om van te smullen. Alle drie de jongens waren direct enthousiast bij het voorstel om koekjes te gaan bakken.
De jongste wilde gemberkoekmannetjes maken en de middelste ( die op dit moment helemaal in de ban is van F1 ) wilde raceauto’s maken. Helaas voor de jongens had ik geen van deze vormen in huis, maar misschien konden we ergens wat uitsteekvormpjes kopen. Eenmaal bij de supermarkt aangekomen stuitte ik op een Sinterklaas speculaas koekjespakket van Koopmans, wat zag dat er leuk uit! En het pakket bevat ook nog eens twee uitsteekvormpjes, ideaal! We namen twee pakken mee naar huis en daar hebben we 24 koekjes uitgehaald.
Sinterklaaskoekjes bakken
Het enige wat je zelf nog moet toevoegen is wat water en margarine. Het deeg is echt in een mum van tijd klaar en ruikt zo ontzettend lekker!
Het deeg heb ik in drie ballen verdeeld en zo konden de jongens ieder hun eigen Sinterklaaskoekjes maken. De vormpjes komen mooi uit in het deeg, super simpel en leuk om te doen.
Nu alle Sinterklaasjes en Pietjes op de bakplaat liggen is het tijd om ze in de oven te doen. Lang hoef je niet te wachten om ervan te smullen, want na 15 minuutjes zijn ze al klaar! In het begin zijn ze nog wat zacht, maar zodra ze zijn afgekoeld zijn ze hard en lekker knapperig.
De koekjes versieren
Ze zien er zo al leuk uit, maar de jongens wilden ze nóg mooier maken door ze te versieren met decoratie stiften. Nadat de Sinterklaaskoekjes goed zijn afgekoeld, begonnen de jongens met het versieren van de Sintjes en Pietjes. Dat ziet er natuurlijk nog mooier en smakelijker uit!
Smullen maar!
Met het versieren zijn ze wel een tijdje zoet geweest en wie zoet is krijgt lekkers. Dus toen we alle koekjes op een schaal hadden gelegd konden we gaan proeven of ze ook zo lekker smaken als dat ze eruit zien. En ze smaken écht lekker, want de schaal was in mum van tijd leeg! Uiteraard kun je ze ook bewaren. Als je de Sinterklaaskoekjes in een afgesloten trommel of voorraadbakje stopt, kun je tot wel 2 weken bewaren, maar dat gaan de koekjes bij ons helaas niet redden.