De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste mobieltje krijgen is rond 12 jaar. Heb je besloten dat jouw kind een eigen telefoon krijgt, maar ben je bang voor een telefoonverslaving? Met deze tips voorkom je een verslaving én een torenhoge rekening.
Zo lang zit de gemiddelde Nederlander op zijn telefoon
We kunnen ons haast geen leven meer voorstellen zonder een mobiele telefoon. Uit onderzoek van Simyo blijkt dat het dagelijks gemiddelde waarop we op onze smartphone kijken ligt op 2 uur en 15 minuten en daarbij kijken vrouwen net iets langer op hun mobieltje dan mannen. Dat is 34 dagen per jaar! Kun je het je voorstellen? Nederlanders tot 30 jaar kijken het meest op hun mobieltje, want bij deze leeftijdsgroep ligt het gemiddeld aantal uur op 3 uur en 21 minuten.
Het eerste mobieltje voor je kind
Rond de leeftijd van 12 jaar krijgen kinderen hun eerste mobieltje. Het is zeker handig om zo in contact te blijven met je kind als hij niet thuis is en dat jij als ouder bereikbaar bent en andersom. Maar zo’n smartphone is natuurlijk wel een coole gadget en kan heel verslavend zijn. Het laatste wat je wilt is een telefoonverslaving en een hoge telefoonrekening, maar hoe voorkom je die?
Goedkoop én voordelig
Als jouw kind een eigen telefoon heeft kun je kiezen voor een abonnement of prepaid. Om het allemaal in de hand te houden en ervoor te zorgen dat je niet schrikt van de telefoonrekening kies je natuurlijk voor het voordeligste.
Met een simonly abonnement kun je jouw eigen abonnement samenstellen. Dit is een abonnement zonder toestel dus hiervoor hoef je geen dure smartphone aan te schaffen. Op internet staan genoeg tweedehands smartphones die goed genoeg zijn voor je kind of misschien heb je zelf nog wel een oude telefoon thuis liggen. Sluit een simonly abonnement af en kies dat wat het beste bij je budget past. Je kunt kiezen voor een abonnement wat maandelijks opzegbaar is of een contract van 24 maanden. Je betaalt alleen voor de aansluiting op het netwerk en het gebruik daarvan. Dus zoek je een goedkoop abonnement wat je makkelijk in de hand hebt dan is simonly dé ideale en goedkoopste oplossing en zo voorkom je een hoge telefoonrekening.
Wat is prepaid
Bij prepaid bel, sms en internet je voor een vast tarief. Je koopt vooraf je tegoed en als het op is kun je niet meer bellen, internetten of sms’en. Het tarief van een prepaid is hoger dan sim only.
Telefoonverslaving voorkomen
Naast een dikke telefoonrekening wil je absoluut niet dat je kind een telefoonverslaving krijgt. Voordat je kind zijn eerste mobieltje krijgt is het belangrijk om regels op te stellen en dit samen door te nemen. Zet desnoods een contract op en laat het ondertekenen. Vertel daarbij ook welke consequenties het heeft wanneer je kind zich niet aan de regels houd en misbruik maakt van het telefoongebruik. Word er niet aan de regels gehouden, neem je maatregelen zoals de 4G uitschakelen en als dat niet helpt gaat de Wifi eraf. Of je bergt tijdelijk de smartphone op.
Telefoon uitzetten
Zet de telefoon op bepaalde momenten helemaal uit. Zo word je niet verleid om je telefoon te pakken wanneer je een appje of een ander berichtje ontvangt.
Laat de mobiel thuis
De telefoon hoeft niet altijd mee. Een gezellig dagje uit met je gezin, ergens een hapje eten of bij oma op bezoek? De mobiel kan best een keer thuis blijven.
Vermaken zonder telefoon
Na schooltijd eerst spelen en andere dingen zoals bijvoorbeeld huiswerk maken. Ook zonder telefoon kun je je nog prima vermaken.
Niet meenemen naar bed
Zodra het bedtijd is berg je de telefoon beneden op. Geen mobieltjes mee naar bed, want anders zitten ze er tot diep in de nacht achter.
Schakel meldingen uit
Schakel bepaalde meldingen uit van bijvoorbeeld socialmedia of whatsapp. Als je niks hoort hoef je ook niet naar de telefoon te grijpen.
Geen telefoon mee naar boven
Wanneer je kind naar boven gaat om te spelen of iets anders gaat doen op zijn kamer laat je de telefoon beneden. Zo houd je overzicht.
Geef het goede voorbeeld
En last but not least: geef zelf het goede voorbeeld. Dit klinkt misschien logisch, maar als jij als ouder ook heel vaak op je schermpje kijkt vind je kind dat heel normaal. Dus als je wilt dat je kind niet constant zijn mobieltje pakt leg je die smartphone even weg, ook onder het eten.
Lees ook:
Heeft jouw kind een mobieltje? Met welke leeftijd kreeg hij/zij die?
In groep 8. Dan kun je er ook niet meer omheen en zeker op de middelbare school is het zelfs echt nodig voor school.
hier waren ze 5 en 6 jaar toen ze hun eerste mobiel kregen. ze moesten van ons bereikbaar zijn voor als er wat met mij zou zijn en het was makkelijk als ze ergens aan het spelen waren. nu zijn ze een stuk ouder en ademen ze alleen nog maar telefoon, dat ontkom je niet in deze tijd want alles gaat via de telefoon ook school en werk dingen. als ze naar school moeten mogen ze hun telefoon savonds niet boven maar in het weekend en vakantie wel
Wat een fijne tips! Ik ben benieuwd wat we aan technologie hebben zodra onze kleine ouder is….
Goede tips, hier kregen ze allebei op hun tiende een mobiel, ook omdat we geen vaste telefoon meer hebben. We hebben zeker regels en ze nemen hun mobiel ook nog niet mee naar school of zo, ze begonnen met een prepaid kaart, maar bellen eigenlijk sporadisch. Ik als ouder hou goed toezicht en zorg wel dat ze ook met ander speelgoed spelen en niet alleen op de telefoon zitten.
geef het goede voorbeeld, dat roep ik ook altijd tegen moeders! In een goed chat gesprek met de moeders van BabyenKind kwamen een aantal moeders met het schaamrood op de kaken erachter dat dat dus echt helpt!
nou ik betrapte me zelf laatst dat ik mijn telefoon ook wel echt heel vaak gebruik…mss ben ik ook wel verslaafd…
Goede tips inderdaad, ik ben zelf ook voor de telefoon pas op late leeftijd introduceren. Een telefoonverslaving ligt bij ieder kind op de loer anno 2020.
Hier ook een kind met telefoon, maar gelukkig is hij er totaal niet mee bezig. Hij moet hem van ons meenemen, voor het geval hij de pas van school naar huis mist. Maar het leven op straat is gelukkig nog steeds interessanter dan dat op zijn handy..
Gemiddeld zo’n 2 uur per dag op de telefoon? Ik heb het idee dat dat bij veel mensen veel meer is joh. Sommigen lijken wel vergroeid met hun telefoon.