wagenziekte, auto, reisziekte, wagenziek

Wagenziekte bij je kind, wat kun je eraan doen?

We hadden een heerlijk vooruitzicht: met de auto naar Frankrijk. Lekker een paar dagen op vakantie met het gezin en hoewel we goed voorbereid waren begon de reis helaas niet zo prettig, want we waren niet op wagenziekte van de kinderen voorbereid. 

De heenreis naar Frankrijk

We vetrokken ’s morgens rond 05:00 uur. De auto was ingepakt met al onze spullen en natuurlijk lekkers voor onderweg. De slaperige koppies van de jongens op de achterbank en de reis naar Frankrijk kon beginnen. We hadden genoeg mee om de jongens tijdens het reizen te vermaken en we zijn begonnen met een dvd in auto. Tv schermpjes voor in de auto zijn ideaal, zo kan je kindje zijn favoriete filmpje kijken en hoeven ze zich niet te vervelen.

Print deze aftelkalender uit om af te tellen naar je vakantie.

We waren de straat nog niet uit of Nick vroeg: ”Heb je de schuur op slot gedaan?”. Nick is altijd zo dat als we klaar voor vertrek zijn hij alles nog even controleert, terwijl hij dat net heeft gedaan. Buiten had hij alles gecontroleerd, maar dat was hij blijkbaar alweer vergeten. De auto werd rechtsomkeer gedraaid en we reden weer richting huis. Teleurgestelde kinderen op de achterbank, omdat ze dachten dat we alleen een rondje reden en daar stonden we weer bij de voordeur. De schuur was inderdaad niet op slot, maar nu alles drie keer of vaker gecontroleerd was konden we dan echt vertrekken.

Bleke gezichtjes en spugen

De jongens keken een filmpje en we waren net 20 minuten onderweg tot Brent opeens begon te spugen. Hij zag helemaal wit en begon te huilen waarop Sten ook begon te huilen en spugen. Gelukkig had ik tissues bij me, maar helaas geen spuugzakjes. Normaal hebben ze dit nooit als we met de auto rijden, want anders had ik mij hier natuurlijk wel op voorbereid.

Ze hadden nog niet gegeten dus de schade was nog niet zo ernstig, maar natuurlijk moesten we wel even stoppen. De reis kon weer beginnen en de jongens kregen weer wat kleur. Ze voelden zich weer beter en toen het tijd was voor een lekker ontbijtje zochten we een picknick plekje uit en aten onze broodjes. De maagjes waren gevuld en iedereen stapte vrolijk in de auto. De tv in de auto ging niet meer aan, want als je kindje wagenziekte heeft kun je je beter op één punt concentreren. Dit heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Sneu voor Deon, maar het was niet anders.

Ik had een tas vol kleine cadeautjes bij me en gaf de jongens een puzzelboekje. Enthousiast gingen ze ermee aan de slag totdat ik achter mij weer iemand hoorde spugen. Het was Sten die wit zag en al zijn ontbijt uitspuugde en meteen daarop volgde Brent. Drie gillende en huilende kindjes op de achterbank, want Deon (die nergens last van had) gilde ook, omdat hij naast twee kotsende broertjes zat. Het was een drama in de auto.

Helaas was er zo 1,2,3 geen parkeerplaats in de buurt en zaten we een tijdje in een zuur ruikende auto met spugende, gillende kinderen.

Wagenziekte bij je kindje

Wanneer je kindje reisziekte heeft is het beter om je kindje te laten concentreren op de weg. Bij kinderen tussen de 2 en 10 jaar komt dit het meeste voor. Waarschijnlijk omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig is ontwikkeld.

Je ogen en evenwichtsorgaan zenden tegenstrijdige informatie naar je hersenen en deze zijn niet goed in staat om de prikkels op een goede manier te verwerken. Hierdoor raakt het brein in de war, want het lichaam beweegt anders dan je ogen waarnemen. De meesten groeien erover heen, maar helaas geldt dit niet voor iedereen.

Symptomen reisziekte

Naast misselijkheid zijn er nog andere symptomen:

  • Boeren
  • Buikpijn
  • Zweten
  • Slaperigheid
  • Veel gapen en speeksel in de mond
  • Hoofdpijn
  • Trillen van het lichaam

Wat kun je tegen reisziekte doen

Onder reiszieke wordt verstaan: wagen-, zee en luchtziekte en is heel vervelend, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

  • Zorg voor frisse lucht.
  • Stop regelmatig.
  • Kijk naar een vast punt. Laat je kindje naar buiten kijken. Het is niet verstandig om je kindje tv te laten kijken, spelletje te doen, gamen, lezen of schrijven.
  • Er zijn ook medicijnen voor te krijgen. Bij de drogist heb ik Primatour gekocht. In een doosje zitten 10 tabletten en is te gebruiken tegen wagen-, zee- en luchtziekte en neem je een half uur voor het begin van de reis in. Dit is zowel voor kinderen vanaf 2 jaar als volwassenen te gebruiken.
  • Antistatische strip. Deze strip kun je zelf heel eenvoudig aan je auto bevestigen en voert het teveel elektrische lading af aan het wegdek tijdens het autorijden.
  • Polsbandje. Dit zijn zachte bandjes met een plastic knopje dat helpt om geblokkeerde energiebanen vrij te maken.

Een lange saaie reis

Voor de jongste twee was het heel vervelend, want ze mochten niet meer tekenen, tv kijken of gamen en we waren Nederland nog niet eens uit. Gelukkig hadden we een camping geboekt wat niet al te ver in Frankrijk ligt en na zes uurtjes hadden we onze vakantiebestemming Marck bereikt.

reisziekte, vakantiebestemming

De terugreis was echt een drama en duurde voor de jongens zo wel heel erg lang, omdat ze zich ontzettend verveelden. We zijn voor de volgende keer in ieder geval goed voorbereid en hoop dat het dan beter zou gaan.

Heeft jouw kindje last van wagenziekte? Wat helpt jouw kindje?

 

 

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.