fiets, kinderfiets, maat, tweedehands, jongensfiets

Tips voor het kopen van een tweedehands fiets

Vorig jaar kochten we voor Deon een fiets, maar hij is nu alweer aan een andere toe. Het wordt een duur grapje om telkens een kinderfiets aan te schaffen dus kochten we er één tweedehands. Lees hier tips waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands fiets en hoe je eenvoudig de maat berekent.

Kinderfiets aanschaffen

Vorig jaar kreeg Deon een grotere kinderfiets. Zijn oude fiets was aan de kleine kant en er zat geen bagagedrager op en er kon er ook geen aan bevestigd worden. Dit heeft hij echt nodig voor zijn schooltas. We kochten voor hem een 20 inch, maar die is nu ook alweer veel te klein voor hem en we moesten dus weer een andere kopen.

Het is zonde om elk jaar een andere fiets te moeten kopen. Ik had beter meteen een iets grotere kunnen aanschaffen, zodat hij er langer plezier van heeft. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg aanbod op Marktplaats en zo vonden we een stoere fiets van het merk Popal. Ik had er niet bij stilgestaan dat het zo ver rijden was, maar gelukkig was Nick de beroerdste niet om ruim 160 km te rijden. Samen met Deon reed Nick erheen.

Hoeveel inch

De lengte van je kind bepaalt de maat van de fiets. Heel handig om erachter te komen welke maat je kindje nodig heeft is de kledingmaat. Hier vind je een handig tabel om te bepalen welke maat fiets bij je kindje hoort.

Toen Deon net 6 jaar werd en hij zijn fiets kreeg, droeg hij kledingmaat 116. Hier hoort een kinderfiets bij van 20 inch, maar hij is in dat jaar natuurlijk ook gegroeid en zijn fiets werd dus al snel te klein. Nu heeft hij kledingmaat 128/134 en een fiets van 24 inch. Het zadel op de laagste stand en de fiets is perfect voor hem. Geen te kleine kinderfiets meer, maar eindelijk een echte grote jongensfiets!

fiets, jngensfiets, kinderfiets

Tip voor het kopen van een tweedehands fiets

Het is soms best wel lastig om een tweedehands kinderfiets te kopen, helemaal als het een eindje rijden is en je hem op afstand gaat ‘kopen’. Je bent dan natuurlijk niet verplicht om te kopen, maar zonde is het wel als je er voor niks heen rijd.

Op een foto ziet er meestal wel goed uit, maar de informatie is vaak wat beknopt. Stel van te voren vragen aan de verkoper zodat je niet voor verassingen komt te staan!

  • Werkt alles naar behoren?
  • Van welk jaar is de fiets?
  • Heeft de fiets altijd binnen gestaan of veel buiten? Heeft de fiets veel buiten gestaan houd dan rekening met roestplekken.

Vertrouw je het niet? Vraag naar het serienummer en eventueel of de factuur nog aanwezig is. Zo weet je of de fiets niet is gestolen.

Als je eenmaal hebt besloten om de fiets te bezichtigen let dan op het volgende:

  • Controleer de (hand)rem(men).
  • Is de verlichting in orde?
  • Kijk goed naar de wielen of er geen slag inzit en of alle spaken goed vastzitten. Til de fiets op en draai aan het voorwiel en doe hetzelfde met het achterwiel.
  • Hebben de banden nog genoeg profiel?
  • Is de ketting goed?
  • Kun je het stuur en zadel makkelijk verhogen/verlagen of is het vastgeroest?
  • Zit er een versnelling op? Kijk of de fiets goed schakelt.
  • Valt het stuur soepel naar links en rechts? Voel of er geen speling in de voorvork zit.
  • De pedalen moeten soepel draaien.

En maak altijd even een proefritje!

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.