Het kiezen van een goed hoofdkussen is niet zo makkelijk, want er zijn ontzettend veel verschillende soorten kussens. Voor iedere slaaphouding is er wel een kussen, maar welke past nou bij jou? Met deze tips vind je jouw ideale slaapkussen.
Hoe lang doe je met een hoofdkussen?
Een kussen gaat gemiddeld 3 jaar mee, daarna kan het kussen je niet meer de juiste ondersteuning bieden. Daarnaast lig je gemiddeld 8 uur per dag op je hoofdkussen en je verliest ’s nachts veel vocht en huidschilfers wat allemaal in het kussen trekt. Ook vanuit een hygiënisch oogpunt is het dus verstandig om je slaapkussen te vervangen.
Het is daarom ook van groot belang om je hoofdkussen te beschermen met een molton. Een molton is veel dikker dan een kussensloop en je beschermt je kussen. Zo gaat je kussen langer mee en geniet je er dus ook langer van.
Er zit natuurlijk wel verschil in de kwaliteit van kussens. Zo heb je voordelige kussens en hoofdkussens in een hogere prijsklasse. Ga je voor een relatief goedkoop kussen is het na een jaar niet meer het hoofdkussen wat het was. Een kussen in een hogere prijsklasse gaat langer mee én bied meer ondersteuning. Hierbij is het dus echt goedkoop is duurkoop, want een goedkoper kussen gaat eerder klonteren en is al snel uit zijn vorm. Afhankelijk van de vulling (synthetisch, dons, latex, wol of traagschuim) verliezen ze allemaal op den duur hun veerkracht en kun je klachten gaan krijgen zoals bijvoorbeeld, nekpijn en/of zere schouders.
Verschillende soorten kussens
Er zijn zoveel soorten kussens dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. En het is ook zeker niet makkelijk om een kussen te vinden die bij je past, want zo heeft iedereen zijn eigen wensen waar een kussen aan moet voldoen.
- Houd je van een stevig of soepel kussen?
- Wat voor type slaper ben je?
- Heb je allergieën?
- Heb je het snel warm?
Het kiezen van jouw slaapkussen
Het slaapkussen wat bij jou past, is naast jouw wensen ook afhankelijk hoe je slaapt.
Zijslaper
Ben je een zijslaper? Kies dan voor een kussen met een neksteun. Dit kan een gevormd kussen met traagschuim zijn zoals bijvoorbeeld de Pillow you van M Line of kies voor een wat steviger hoofdkussen van Silvana met neksteun. Een kussen met neksteun zorgt voor een goede ondersteuning van je nek, zodat je lekker kan ontspannen. De hoogte van het kussen is ook heel belangrijk, want hij mag niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Zorg dus voor de juiste afmeting anders kun je ook last gaan krijgen van je nek.
Rugslaper
Voor rugslapers die van een stevig kussen houden is een hoofdkussen met een latex vulling heel geschikt, maar er zijn zeker ook stevige kussens met synthetische vulling. Voor een rugslaper is het belangrijk dat de holte in de nek tussen je hoofd en rug goed zijn opgevuld. Het kussen moet ook zeker niet te hoog zijn dt je met je kin op je borst ligt, zorg ervoor dat je zo ontspannen mogelijk ligt.
Buikslaper
Buikslapers hebben geen of een plat en zacht kussen nodig. Wanneer het kussen te veel vulling bevat zorgt dit ervoor dat je nek- en ruggenwervel niet op een rechte lijn zitten en zo kunnen er klachten ontstaan. Denk hierbij aan een Silvana hoofdkussen (uiteraard zonder neksteun) of een speciaal hoofdkussen voor buikslapers zoals bijvoorbeeld het Ombracio kussen van Tempur.
Laat je informeren
Een kussen kopen zonder het even te testen is heel moeilijk. Het is verstandig om naar een beddenspeciaalzaak te gaan en je te laten informeren en adviseren over de verschillende kussens. Slaapexperts kunnen je houding goed bekijken en weten welk hoofdkussen voor jou geschikt is. Ook voor kinderen zijn er speciale kussens. In dit artikel lees je vanaf welke leeftijd je kindje met een kussen mag slapen.
Wat voor een slaper ben jij en welk slaapkussen gebruik je?
Ik ben een zijslaper en ben altijd op zoek naar het perfecte kussen. Slaap nu op een kussen van Be Koala en dat gaat nog steeds erg goed.
Ik ben een zijslaper en ben altijd op zoek naar het perfecte kussen. Slaap nu op een kussen van Be Koala en dat gaat nog steeds erg goed.
Ik ben altijd in gevecht met kussens. Ze zijn of te dik of te dun. Ik heb er nu een metc4 lagen, zodat ik zelf kan bepalen hoe dik het kussen moet zijn.
Ik ben een rugslaper en heb eindelijk een goed hoofdkussen gevonden! Ik hou van een vrij stevig exemplaar
Goed om te weten wat voor een soort kussen ik het beste kan gebruiken. De holte tussen mijn nek en het matras moet zeker goed opgevuld zijn. Ik lig eigenlijk altijd op het onderste gedeelte van een kussen.
Ik ben een rug/zijslaper. Ik heb een vrij dun/slap kussen, zo’n dik en hoog kussen krijg ik last van mijn nek van.
Goed artikel! Wij moeten ook nieuwe kussens hebben. Ze zijn van de Action en op zich best ok, maar voor onze nek als zijslapers moeten we echt stevigere hebben. Fijne feestdagen voor jou!
Wat een fijn en handig artikel over slaapkussen. Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk het is om een goed kussen te hebben