Vanaf dat Deon 1,5 jaar is heeft hij astmatische bronchitis. Al heel vaak is hij opgenomen in het ziekenhuis om daar een paar dagen te blijven. Wat zijn de symptomen en kan je het voorkomen?
Bronchitis
De eerste keer dat Deon werd opgenomen in het ziekenhuis was in december 2013. Hij was toen ongeveer 1,5 jaar. Hij was al heel lang aan het hoesten en at slecht. Ik dacht gewoon dat het een griepje was en gaf hem een paracetamol en hoestdrank, maar het hielp niet. Opeens ademde hij ook erg zwaar en zijn we ’s nachts naar het ziekenhuis gegaan waar hij ook meteen de hele week moest blijven.
Naar het ziekenhuis
Hij kreeg daar meteen zuurstof toegediend en er werd een infuus in zijn hoofd aangebracht. Het gegil van Deon ging mij door merg en been, zo zielig! Bij heel jonge kinderen doen ze een vaak een infuus in het hoofd, omdat daar de aders makkelijker te zien zijn.
Elke keer wanneer je kindje een spuit of een infuus krijgt mogen ze in het ziekenhuis van Nordhorn een beertje uitzoeken. Je kan dus wel zien hoe vaak Deon is opgenomen in het ziekenhuis voor zijn bronchitis. En nu heeft hij beertje nummer 4 er ook bij.
Wat is astmatische bronchitis?
Er zijn twee soorten bronchitis; astmatische- en chronische bronchitis.
Astma is een aandoening van de ademhalingsorganen. De luchtbuisjes rond de longen trekken zich krampachtig samen met gevolg een aanval van kortademigheid. Bij bronchitis raken diezelfde luchtbuisjes ontstoken, waardoor adem halen moeilijk gaat. Astma komt vooral voor bij kinderen. Ook is het erfelijk ( mijn man heeft dit als kind ook gehad ).
Astma heeft meer te maken met een allergie. Het kan zijn dat je overgevoelig bent voor huisdieren, huisstofmijt, mist of tabaksrook. Astma is chronisch en dus altijd aanwezig, bronchitis niet. Vooral wanneer er griep heerst ( de wintermaanden ) komt bronchitis vaak voor. Wanneer het koud, vochtig en mistig is ben ik alweer bang dat Deon benauwd word.
Bronchitis kan voorkomen wanneer er dampen worden ingeademd zoals; rook, ammonia of chloor. Wanneer de ontsteking permanent is, is er sprake van chronische bronchitis.
Inhaleren
Om te voorkomen dat dit gebeurd heeft Deon twee inhalatoren. Een handmatige en een elektrische. Bij de longarts hebben ze ons de handmatige aanbevolen, want dit zou meer effect hebben. Toen hij zo jong was moest hij een paar keer per dag inhaleren. De oranje is voor dagelijks gebruik en de blauwe word gebruikt wanneer hij erg moet hoesten.
Op advies van de arts ben ik gestopt met de medicatie, want het kan zijn dat hij eroverheen is gegroeid. Wanneer ik dacht dat het toch fout zal gaan kon ik weer beginnen met inhaleren.
De symptomen:
- Droge hoest
- Slijm ophoesten
- Drukkend gevoel op de borst
- Benauwd
- Koorts
- Piepende ademhaling
- Moe
Deon heeft dan ook altijd weinig eetlust, holle ogen, wallen onder de ogen, rode wangen en een raar hoog stemmetje.
Een shotje
Deon is al een paar keer ’s nachts naar het ziekenhuis geweest, omdat het zo heftig was dat inhaleren geen nut meer heeft. Soms krijgt hij dan een ‘shotje’ en mag hij daarna weer naar huis, maar soms is hij er zo slecht aan toe dat hij moet blijven zoals de laatste keer. Het weer zit deze zomer ook niet mee, dus wanneer het erg vochtig is kan je erop wachten. Zo ook deze keer.
Eerst is er nog niks aan de hand en dan ‘opeens’ is het al te laat. Het werd steeds erger en ik heb beide inhalatoren gebruikt, maar het mocht niet meer baten. ’s Avonds naar het ziekenhuis en ik dacht dat hij er met een ‘shotje’ wel vanaf zou komen, maar helaas moest hij blijven.
Bij het inbrengen van het infuus ( op de rug van zijn hand ) gaf hij geen kik en heeft hij beertje nummer 4 erbij. Wafwaf was er natuurlijk ook bij!
De volgende dag ging het gelukkig alweer iets beter.
Wanneer je kindje dit op jonge leeftijd krijgt is de kans groot dat hij of zij eroverheen groeit. Wanneer je kindje dit op latere leeftijd krijgt ( rond een jaar of 8 ) kan het blijvend zijn.
Mijn dochter had het met 6 weken. Heb bijna twee weken lang bij haar op de kamer gelegen 24 uur per dag. Tot nu toe heeft ze 6 aanvallen gehad. In de zomer gaat het beter maar de rest van het jaar is ze ook bijna contant verkouden. In oktober krijgt ze voor het eerst een griepprik.
Ik heb gehoord dat de beertjes door vrijwiligsters worden gemaakt. Dit vind ik zo lief!
Jeetje met 6 weken al? Wat sneu zeg! Ook al veel aanvallen gehad!
Sliep jij ook bij hem in het ziekenhuis?
Ja, blijf de hele dag en nacht bij hem.