Toen Deon 3 weken oud was werd hij geopereerd in het ziekenhuis in Münster. Hij had een vernauwde maaguitgang wat met een moeilijk woord ook wel pylorushypertrofie genoemd. Wat is het precies en wat zijn de symptomen?
Geen ontlasting en veel spugen
Na een week kraamtijd in het ziekenhuis (dat is normaal in Duitsland, want kraamhulp is er niet) kon ik eindelijk naar huis en genieten van mijn kindje, maar eenmaal thuis begon de ellende vrijwel direct. Hij dronk wel goed, maar het kwam er ook zo weer uit en niet zo’n klein beetje ook. Het was heel naar om te zien.
Een poepluier had hij ook niet wat ik erg vreemd vond. Aan onze Hebamme (zij komt speciaal voor de baby bij je thuis) zei ik dat ik het vreemd vond dat hij geen ontlasting had. Volgens haar was dit vrij normaal en moest de ontlasting gewoon even opgang komen. Ze deed oefeningen en draaide met de beentjes om zo de ontlasting op gang te brengen, maar het hielp niet. Ik vertrouwde het niet en mijn gevoel zei dat er iets niet goed was.
Normaal hebben baby’s constant ontlasting, maar Deon niet en het spugen werd ook steeds erger. We belden met de Hebamme en nu vertrouwde zij het ook niet en verwees ons door naar het ziekenhuis in Nordhorn.
Naar het ziekenhuis
In het ziekenhuis in Nordhorn werd niet veel gedaan. Het enigste wat we moesten doen is opschrijven hoeveel hij dronk. Wanneer hij het weer uitspuugde moesten we op een belletje drukken zodat ze wisten hoeveel en hoe vaak hij spuugde. Er werd een echo gemaakt, maar hierop konden zij niet precies zien wat eraan de hand was. Waarschijnlijk een vernauwing, maar daarvoor moesten we naar het ziekenhuis in Münster.
Münster
Op de kamer waar Deon lag was helaas geen plek voor ons om te blijven slapen. Gelukkig was er aan de overkant een soort hotel, speciaal voor ouders zodat ze daar kunnen overnachten. Ik vond het totaal niet prettig om mijn kindje daar ’s nachts alleen achter te laten en we gingen dus ook zo vroeg mogelijk weer naar hem toe.
Pylorushypertrofie
Er werd een echo gemaakt en daaruit bleek dat hij een vernauwde maaguitgang (pylorushypertrofie) had. Bij ongeveer 3 op de 1000 baby’s van 2 tot 6 weken komt dit voor en dan vooral bij jongens.
Bij de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm is een vernauwing. Hier bevindt zich een kringspier waar normaal gesproken de voeding en de rest van de maaginhoud passeert. Wanneer je kindje een vernauwde maaguitgang heeft is de kringspier in dikte toegenomen waardoor de voeding niet meer kan passeren. Zo loopt de druk in de maag op en alles komt via de mond weer naar buiten.
Opereren
Wanneer je kindje zoveel spuugt krijgt hij weinig voedsel en vocht binnen. Je kindje kan dan snel afvallen en uitdrogen wat gevaarlijk is en er moest dan ook direct een operatie worden uitgevoerd.
De kringspier wordt hierbij doorgesneden. Daarna staat de maag weer open en kan de voeding gewoon weer vanuit de maag naar de darm. De operatie was geslaagd en ik mocht meteen naar mijn kleine ventje. We moesten nog een paar dagen blijven ter observatie, maar nu hield hij alles binnen en ik was nog nooit zo blij met een vieze luier 😉 .
Bij Sten en Brent was ik er ook bang voor, want als ze een dag geen ontlasting hadden was ik al lichtelijk in paniek, maar gelukkig hadden zij er geen last van. Hoewel het wel erfelijk kan zijn.
Lees ook:
Wat heftig. Lijkt mij ook vreselijk om je kindje zo te moeten zien. Gelukkig is alles goed gekomen.
Jeetje zo vroeg al geopereerd. Ik twijfel soms ook een beetje over het altijd maar in de gaten houden tijdens een ziekenhuis, ik word er ook niet vrolijk van. Waarom word er niet gelijk doelgericht onderzocht. Hadden ze in Münster een beter echoapparaat en specialisten?
Hè bah, wat zielig voor zo’n kleintje. Lijkt me verschrikkelijk om je kindje zo te zien!