Veel Nederlanders gaan in Duitsland boodschappen doen, omdat dat soms nog wel aardig wat scheelt qua prijs. Vooral drogmetica artikelen en alcoholische dranken zijn in Duitsland erg gunstig en kan soms wel de helft schelen. Het grootste deel van de boodschappen koop ik in Duitsland, maar ga zeker één keer in de week naar de supermarkt in Nederland, want niet alle producten die ik nodig heb zijn te koop in een Duitse supermarkt.
Boodschappen doen in Duitsland
Tien jaar geleden was het echt verschrikkelijk om in Duitsland boodschappen te doen. Het leek wel of ik jaren terug ging in de tijd en producten die ik zocht kon ik niet vinden. In Nederland kun je zelfs pinnen voor een euro, maar bij ons in het dorp ‘kenden’ ze dat nog niet. Contant geld moest je echt hebben, want anders kon je gewoon niet betalen. Heel vaak heb ik mijn boodschappen achtergelaten en liep chagrijnig weg, belachelijk vond ik het gewoon.
Gelukkig is er in de tien jaar dat wij hier wonen veel veranderd en word er veel gemoderniseerd. Zo kun je bij ons in het dorp nu bijna overal pinnen en sinds kort kun je bij de Lidl in Duitsland zelfs extra geld pinnen. Ook komen er steeds meer producten in de supermarkt die je eerder niet kon kopen zoals bijvoorbeeld maaltijdsalades, sushi, bami (zoals wij Nederlanders het kennen) en maaltijden voor in de magnetron.
Lange rijen
‘Drie in de rij kassa erbij’, kennen ze niet. De Duitse mensen hebben alle tijd van de wereld en de rij bij de kassa is vaak erg lang, tot grote ergernis van mij. Gaat er (tot mijn verbazing) een tweede kassa open vliegt degene achter mij direct naar die kassa. Voorkruipen kunnen ze ook heel goed 😉 .
Wisselgeld
Het betalen met groot geld bij een supermarkt in Nederland is vaak een probleem, maar bij Lidl kun je gewoon betalen met briefjes van €200 en zelfs €500 nemen ze aan.
Terugtellen van het wisselgeld kennen ze niet. Je krijgt alles zo in je hand gepropt. In het begin heb ik het allemaal weer terug gelegd en voorgedaan hoe ze moesten terugtellen, want daar kan ik erg chagrijnig om worden.
Producten
Qua product keuze vind ik de Duitse supermarkt wel minder dan in Nederland. In het dorp waar wij wonen zijn vier supermarkten: K&K, Lidl, Aldi en Edeka. De supermarkten waar ik meestal mijn boodschappen doe zijn Lidl en K&K.
- Brood. Dat Duitse brood is op zich wel te eten, maar niet elke dag. Elke week sla ik brood in, in Nederland. Beschuit kennen ze trouwens ook niet zo zoals in Nederland.
- Salades. Kipkerrie, kipsaté, selderie, filet américan noem het maar op. Hier in de supermarkt zijn bijna tot geen bakjes met lekkere salades voor op brood of een toastje te koop. Toastjes trouwens ook niet.
- Chips. Kleine zakjes chips zijn ideaal voor een kinderfeestje, maar ze kennen geen grote zak met van die mini zakjes er in.
- Pannenkoeken en poffertjes. Niks geen kant en klare verpakkingen, helaas. Onlangs hadden ze wel pannenkoeken bij Lidl, maar die zijn alweer uit het assortiment.
- Kant en klare (verse) zakjes groente. Kant en klare groente voor in de groentesoep? Hebben ze niet. Vers gesneden kool? Hebben ze niet. Het enigste wat je in de koeling kan kopen (ook nog niet zo lang) zijn zakjes sla.
- Vlees en vleeswaren. Weinig keus en allemaal hetzelfde soort, vaak ook nog met zo’n vies gelei achtig laagje, iel. Wat een beetje op filet american en osseworst lijkt, wat dan wel erg lekker is, is ‘Met‘. Heerlijk met een beetje peper en zout en een rauw uitje. Duitsland en braadworst zou je denken, maar de lekkerste braadworsten koop je gewoon in Nederland hoor, net zoals slavinken, boomstammetjes en leverworst dat kennen ze niet.
- Zachte bolletjes. Harde broodjes in overvloed, maar zachte bolletjes niet. Wel heb ik ze gezien bij Marktkauf in Nordhorn, maar om daar speciaal heen te rijden voor bolletjes?
- Pakjes drinken. Weinig keus in drinkpakjes. In het begin zag ik alleen zakjes van capri sonne staan, nu hebben ze bij Lidl ook kleine vierkante pakjes appelsap.
- Ranja. Roosvicee of een ander soort ranja kennen ze niet. Geen idee wat de kinderen hier drinken, maar in ieder geval geen ranja. Nu zag ik laatst heel toevallig een soort ranja bij K&K, maar deze is niet voor herhaling vatbaar.
- Koffiemelk. Weinig keus en alleen kleine pakjes halfvolle koffiemelk. Wij gebruiken erg veel volle koffiemelk en hier koop ik er zeker 5 van in de week.
- Koffiepads. Tien jaar geleden zag ik het niet in de schappen staan, maar gelukkig nu wel. Eerder sloeg ik zakken vol in, maar sinds kort koop ik hier in Duitsland koffiepads.
- Monchou. Voor als ik mijn lekkere monchoutaart wil maken.
- Pindakaas. Deon is er dol op dus ook dit word meegenomen uit Nederland.
- Vla. In de Duitse supermarkten géén vla. Hier zijn alleen kleine toetjes te koop wat meer op yoghurt en kwark lijkt. En als de jongens elke dag na het eten een toetje willen word het een beetje duur. Pakken vla worden dus ook ingeslagen. Daarbij is de slagroom in Nederland lekkerder en koop ik ook hagelslag. Dit kun je wel kopen van De Ruijter, maar is veel duurder en wij vinden de dikke hagelslag lekkerder dan die dunne.
- Karne- en chocolademelk. Wel iets wat er op lijkt, maar niet zoals we dat kennen in Nederland en lang niet zo lekker.
- Ontbijtkoek/liga’s. Ook dit slaan we in, in Nederland.
- Blikgroente. Als we boodschappen in Nederland doen neem ik vaak spinazie en kapucijners mee van Hak. Bij ons vind de keus schaars: wortels en heel veel soorten bonen.
- Croma. Dit vind ik de fijnste boter om in de bakken en neem ik dus ook altijd mee vanuit Nederland.
- Bapao broodjes en frituurhapjes. Hiervoor moet je echt naar Nederland. Alhoewel het nu wel een beetje begint te komen met de frituurhapjes hier.
- Pindasaus. In de winkel niet te koop. De (meeste) Duitsers vinden het ook niet lekker.
- Potjes babyvoeding. Weinig keus in smaken en het is allemaal oranje.
- Medicijnen. In Nederland kun je zelfs in de supermarkt medicijnen kopen, maar in Duitsland mag dat echt niet. De meeste medicijnen gaan via doktersrecept.
Ik denk dat ik de belangrijkste producten wel heb opgenoemd 😉 . Gelukkig wonen we vlakbij de grens en is een ritje naar de supermarkt in Nederland zo gedaan, want we komen vaak met Ikea tassen vol weer thuis.
Lees ook:
Doe jij wel eens boodschappen in Duitsland? Welke producten koop jij graag in een Duitse supermarkt?
Herkenbaar (hoewel wij in NL wonen aan de grens en af en toe in Duitsland boodschappen doen). Ik vind avondeten samenstellen in de Duitse supermarkt een grotere uitdaging dan in NL. Potjes babyvoeding haalden wij overigens altijd bij de DM. Genoeg keuze en een stuk goedkoper dan in NL (evenals de zakjes knijpfruit daar).
Nee, wij wonen midden in Nederland en hebben een winkelcentrum om de hoek
nee ik doe geen boodschappen in duitsland. is echt te ver 😉 en ik heb hier 2 winkelcentras in de buurt
Wij wonen ook vlakbij de Duitse grens, maar halen eigenlijk alle boodschappen in Nederland. Hoewel we voor drank soms naar Duitsland gaan, dat is daar dan goedkoper.
Oh wauw!! Toch wel een hoop artikelen waarvan je zou verwachten dat ze zo’n beetje in iedere supermarkt wel terug te vinden zouden zijn. Wij halen alleen in Duitsland boodschappen wanneer we met vakantie zijn 🙂
Als ik dichter bij de grens zou wonen, was ik vaste klant bij de DM
Grappig dat er tch zoveel verschil in kan zitten. Ik ga inderdaad vooral voor de verzorgingsproducten naar de DM.
Oh wat bijzonder! Wist helemaal niet dat ze zoveel dingen niet hadden/ kenden. Ik dacht dat het assortiment daar veel breder was
Ik ben een Belgisch en ik en mijn man ga wekelijks over de grens van Nederland. Om wil dat het gewoon in Nederland goedkoper is dan in België.
Apart. Wij wonen 5km van de Netto af in scherpenseel. We halen daar wekelijks alles. Zijn dan zo’n 60 euro kwijt voor volle kar. Brood halen wevia de togoodtogo website in Kerkrade. Hele tas vol bakkers rood voor 5 euro.
In Duitsland zijn de eieren, melk, vlees en vleeswaren, frisdrank en bieren goedkoop. Ook drogist artikelen en diervoeding. Blijf weg van de koffie, agf, zijn abnormaal duur en de agf is van trieste kwaliteit. Verder reizen, electro zoals koelkast etc kan al snel in de 100den euro’s voordeel geven
Agf is zeker van slechte kwaliteit in Duitsland, haal nu wel koffiepads in Duitsland, zijn lekker en helemaal niet duurder dan in Nederland.
Ik vind het broodbeleg in Nederland ook beter en meer keus. Sommige producten zijn voordeliger en zeker alcohol en drogmetica. Maar de Nederlandse supermarkt heeft meer keus dan in Duitsland vind ik, alhoewel er steeds meer producten in de Duitse supermarkt bijkomen.
Oh, wat irritant dat als er een kassa opengaat ze er snel heenrijden. Ik vind het dan wel zo netjes om de mensen die al langer wachten voor te laten gaan.